I början av november meddelades från Folkhälsomyndigheten nya, hårdare restriktioner för att hindra smittspridningen för restauranger och serveringar. Samtidigt står julbordssäsongen för dörren, som står för en betydande del av restaurangernas intäkter.
– Det är en av de viktigaste månaderna på hela året. Generellt brukar man säga att en bra jul gör att man klarar januari till april, som är dåliga månader från Gävle till Skåne, säger Fredrik Åström, ägare till Södertuna slott i Gnesta, Gripsholms värdshus i Mariefred, samt Dufweholms herrgård i Katrineholm.
Julbord blir det dock på Åströms tre restauranger.
– Vi kommer att köra sittande julbord med sju olika rundor. Glögg först, sedan sill med tillbehör, och så vidare. Ambitionen är att gästerna ska sitta kvar vid bordet. Vi undviker helt och hållet buffé så att folk slipper stå och köa. Vi har lagt energi på råvaror och rätter och utrustningen, vi bygger som en ställning på borden som man serverar från.
Sedan de nya restriktionerna blev kända har Åström fått avbokningar.
– Många företag har ställt in sina julbord. Kvar är en del privatpersoner. I dagsläget är en tredjedel bokat jämfört med föregående år. Det är väldigt svårt att driva företag vecka för vecka.
Bomans hotell i Trosa serverar också julbord vid sittande bord, också de med sju serveringar, enligt sin hemsida.
Tommy Myllymäki som driver Julita wärdshus, sa i Katrineholms-Kuriren i förra veckan att värdshuset öppnar för julbord i december.
"På Julita wärdshus är det inga problem med restriktionerna på åtta personer per bord, eftersom vi inte har större bord än för sex personer".
Sundbyholms slott en bit från Eskilstuna serverar sörmländskt julbord, men i år med många anpassningar till restriktionerna. Antalet platser är begränsat, antalet gäster som får stå i kö samtidigt begränsas och de varma rätterna serveras på tallrik vid borden. Godisbordet serveras i en annan lokal på helgerna, allt för att undvika trängsel.
Båsenberga hotell och konferens i Vingåker har också förändrat sin julbuffé till sittande julbord.
– Vi har alltid haft julbordsbuffé. Men när vi började planera julbordet för två månader sedan sa vi att det här med corona kan gå åt två håll: bättre eller sämre. Vi utgick från sämre. Planerar man för julbord och det inte blir av är mycket arbete förgäves, säger Thomas Neuendorf, som driver Båsenberga.
Julbordsgästerna kommer att serveras femrätters julmeny vid sittande bord. Men för den inledande glöggen finns nya planer:
– Vi håller på att snickra en glöggbod ute, där vi kommer att servera glöggen.
Andra förändringar är julbord med en halvtimme mellan sällskapen, för att undvika trängsel i receptionen. Båsenbergas personal kommer också att vara hårdare med tiderna och vilja att sällskapen går till sitt bord på utsatt tid.
– Kommer någon sent får den gå in efter de andra.
Även Båsenberga har färre bokningar i år, jämfört med fjolåret.
– Men vi har inte gjort vår årsvinst på julborden, de har mest varit för lokalmarknaden. Vi vill fortsätta med dem, men så säkert som möjligt.
När konferensbokningarna minskat i takt med restriktioner och smittspridning, har privatbokningarna legat stadigt, eller ökat.
– Vi har aldrig haft så mycket privatbokningar som nu under corona, säger Thomas Neuendorf.