Hur vacker och spännande en julstjärna än är så bör bladen inte ätas. Den populära krukväxten innehåller en saft som är irriterande och kan ge upphov till sveda i mun och svalg för den som har smakat på bladen.
– Ja, så här års får vi en del frågor om saker som förknippas med julen. Ofta handlar det om barn som smakat på olika saker. Tillbuden är dock ofta oskyldiga och det är sällsynt med allvarliga förgiftningar, säger Jenny Westerbergh, legitimerad apotekare på Giftmedelscentralen.
Förtäring av julstjärna, liksom hyacint, kan ge upphov till magbesvär, illamående, kräkningar och diarré.
– Det här är växter som ofta står framme och det kan vara bra att ha koll så att nyfikna knattar inte blir för bekanta med dem. När det gäller hyacint så ska man framför allt undvika att äta löken. Större konsumtion kan ge övergående magbesvär.
Andra julsaker som kan verka frestande och som bör undvikas är bland andra tomtebloss, bittermandel och saffran. Tomtebloss innehåller bariumsalter som vid förtäring kan orsaka illamående, kräkningar och muskelryckningar.
– Saffran och bittermandel kanske inte står framme i samma utsträckning som julväxter, men de kan ändå verka frestande. Bittermandel är något som små barn brukar rata så snart de stoppat den i munnen och det handlar som med så mycket annat om en mängdfråga, säger Jenny Westerbergh.
Bittermandel - innehåller amygdalin som kan utveckla cyanväte efter förtäring och ge liknande symtom som förtäring av julstjärnans blad. Om man får i sig en större mängd kan man eventuellt även få andra symtom.
– En enkel princip att hålla sig till är: ju bittrare desto giftigare. Risken att förgiftas av bittermandlar vid exempelvis feldosering i bakverk som upphettats i ugn är mycket liten, då det giftiga ämnet förångas i ugnsvärmen.
Den exotiskt gyllene julkryddan saffran kan innebära förgiftningsrisk i koncentrerad form, om den till exempel förtärs direkt från förpackningen. Saffran har också en kraftig lokalirriterande effekt och kan ge magbesvär, illamående och diarré. De mängder som används i matlagning och saffransbröd är däremot helt ofarliga.
–Om något händer och man känner sig osäker ska man ringa oss på giftinformationscentralen – vi har öppet dygnet runt. Man kan också söka efter information på vår hemsida, giftinformation.se, säger Jenny Westerbergh.