Sommarmånaderna juni och juli tycks tära en del på de svenska paren. Då sker nämligen majoriteten av alla skilsmässor, och det är främst i juli som paren väljer att separera. Kartläggningen är gjord av informationstjänsten Ratsit och grundar sig på siffror från 2018. Tommy Brask, familjerådgivare på Vårdförbundet Sörmland, menar dock på att han inte känner igen sig i statistiken.
– Jag upplever inte att sommaren skulle vara den tid då flest skiljer sig, jag tycker det är ganska jämnt spritt över hela året. För många är det snarare tvärtom, att sommaren är den tid då man hinner andas ut eftersom att trycket från arbetet lättar under semestern.
Den kommun som toppar listan i landet med flest andel par som skiljer sig är Gnesta, där 1,91 procent av de gifta paren valde att gå skilda vägar under förra året. Det var trots allt bara 73 personer i kommunen som skilde sig, men procentuellt sett var det tillräckligt för att norpa förstaplatsen. Det ojämna antalet personer kan bero på att en av parterna i skilsmässan inte är folkbokförd i kommunen. Näst på listan är Eskilstuna, med 1,63 procent. Minst andel skilsmässor i Sörmland hade Trosa, som låg på 0,91 procent. Nyköping ligger exakt på det svenska genomsnittet, som är 1,25 procent. Alla övriga kommuner i länet ligger över riksgenomsnittet.
En bidragande faktor är ekonomin. Kartläggningen visar att par som är medelinkomsttagare löper högre risk att skiljas än höginkomsttagare. Har man dessutom betalningsanmärkningar höjs risken ytterligare.
– Ekonomi kan finnas med i bilden när man går i skilsmässotankar, men det är sällan huvudfrågan. Har man en kärv ekonomi påverkas det allmänna måendet, det gnager och spökar och kan då smitta av sig på kärleksrelationen, säger Tommy Brask.
Enligt Ratsits kartläggning spelar även ålder roll. Ju äldre du är, desto mindre är risken att du och din partner går skilda vägar. Åldersgruppen 20 till 29 skiljer sig mest, där skilde sig mer än tre procent av de gifta paren under 2018. Det är först vid åldersgrupperna 60 år och uppåt som antalet skilsmässor är lägre än genomsnittet i Sverige.
– Det är oftast under småbarnsåren som det blir tufft. Hur mycket man än älskar barnen så tar de upp mycket tid, vilket kan påverka ens parrelation. Det är även en tid då man försöker etablera sig på arbetsmarknaden, vilket också kan påverka, berättar Tommy Brask.
Många väntar för länge innan de söker hjälp för sin relation.
– Det måste inte finnas en svår problematik i relationen för att man ska söka hjälp, och ju förr man söker desto bättre. Det kan vara bra att samtala med en rådgivare lite då och då, man får se det lite som att serva bilen.
Trots att statistiken hittar samband mellan skilsmässobenägenhet och geografisk plats eller ekonomisk situation så är anledningen ofta något annat: man tappar bort varandra.
– Det är vanligt att man prioriterar egentid framför partid, att man slänger sig i soffan med en film på iPaden istället för att umgås med varandra. Man får tänka på relationen lite som en brasa. Från början har du en massa torra björkpinnar, bensin och en tändsticka. Elden brinner riktigt bra. Men ibland måste du lägga på nya pinnar, annars slocknar brasan. Ett tips är att göra det extra mysigt en vanlig vardag. Lägg ifrån er mobilerna och hitta barnvakt för en kväll, säger Tommy Brask.