Julväder vi minns – varma och kalla jular i Sörmland

Enligt SMHI finns det cirka 50–60 procents chans för en vit jul i Sörmland, beroende på var man är. Men hur har det sett ut historiskt? Vi blickar bakåt i arkiven, på gångna julars väder.

I Katrineholms-Kuriren skrev Marie Hillbom på julafton 2015 att alpackan Hoppsan nog skulle bli det vitaste man fick se den julen, när kylan och snön vägrade infinna sig. Bara några dagar senare drog vinterkylan och snön in över landet.

I Katrineholms-Kuriren skrev Marie Hillbom på julafton 2015 att alpackan Hoppsan nog skulle bli det vitaste man fick se den julen, när kylan och snön vägrade infinna sig. Bara några dagar senare drog vinterkylan och snön in över landet.

Foto: Roger Culmsee

Sörmland2022-12-12 04:45

För många infinner sig inte den rätta julkänslan utan isande kyla och snötäckta tak, men det är långt ifrån alltid det är så på jularna numera. Vissa år har säsongsskillnaderna nästan försvunnit. Ett sådant år var 2015 – då hade sommaren varit kall och veckorna innan jul var varma.

I Södermanlands Nyheter skrev reportern Tommy Kägo i en krönika att det kändes som att inget stod rätt till. Han konstaterade att den varma temperaturen på 12,9 grader den 20 december i Floda nästan var identisk med årets svala midsommarafton, då det uppmättes 13,5 grader i Oxelösund. “Det är upp- och nedvända världen när det gäller vädret", skrev han.

I mellandagarna kom till slut kylan, och med det snön.

Varmt var det även julen 2006, då mätstationen i Floda visade prick 6 grader på julafton. I Eskilstuna-Kuriren beskrevs vädret som vårlikt, i en artikel om att självaste tomten åkte vattenskidor på Sörfjärden i Björsund utanför Eskilstuna.

"Ingen fara alls, det är bara lite milt kallt i vattnet, konstaterade en nöjd jultomte när han hoppade i land, torkade av sig och hastade vidare till helgens alla uppdrag", stod det i tidningen.

undefined
På julafton 2006 var det runt 6 plusgrader i Sörmland och i Björsund åkte tomten (Daniel Isvoosig) vattenskidor istället för släde.

Samma jul fraktade några tonåringar i Nyköping snö från isen på Rosvalla för att bygga en konstgjord skidbacke. De ville kunna åka snowboard och skidor för att öva på trick – trots barmark och plusgrader.

undefined
SN 2006. "Det är klart att Robert Holm och de andra skid- och snowboardåkarna väckte en del uppmärksamhet i Östra bergen i Nyköping. Dels för att de gjorde läckra trick, och dels för att de åkte skidor på snö trots barmark runt omkring."

Bättre för skidåkarna var det vintern 2010, som var rekordkall. I Stockholm såg man inte en enda plusgrad på hela december, något som inte hänt sedan slutet på 1700-talet. Europa lamslogs av stora mängder snö och resenärer strandades på flygplatser och tågstationer dagarna innan jul.

undefined
Rekordåret 2010 kunde Bo Christiansen i Nyköping strax innan jul ta skidorna till affären när han skulle handla.

Även Sörmland drabbades hårt av snön det året. I Katrineholm landade snöröjningskostnaderna vid årsskiftet på 7,8 miljoner kronor – nästan 5 miljoner över budgeten på 2,8 miljoner. Samma år hittar vi även en av de lägsta julaftonstemperaturerna på 25 år vid mätstationen i Floda, då det var minus 12,3 grader vid lunch.

Också 2012 bjöd på rikliga snömängder och i mellandagarna gav sig många sörmlänningar ut för att göra snögubbar och åka skidor.

undefined
Arvid och Nils Anderzén tog vara på snön i Katrineholm 2012 och byggde en stor snögubbe under juldagen.

Men den allra kallaste julen hittar vi betydligt längre tillbaka i historien. Det var julen 1876 – ett år känt för att ha uppmätt Sveriges kallaste julafton runt om i landet. Då uppmättes isande minus 23,5 grader i Nyköping på självaste julaftonskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!