I ett skogsområde i Nävekvarn är mossan fuktig efter veckor av regn. I väntan på värmen har svampen förberett sin entré.
– Här kan det nog bli en del svamp. Det känns som det, säger Cecilia Hultqvist, utbildad svampkonsulent och entusiast. Redan nu finns en hel del hattar i mossan, och det är bara en tidsfråga innan fler matsvampar dyker upp.
Ett bra kantarellår är ett med mycket fukt och värme, och lite kyla däremellan. Därför kan den varma veckan som kommer sätta igång kantarellsäsongen ordentligt.
– Det har ju varit en del regn här, och det bådar gott. I Stockholm behöver det regna mycket mer, säger Cecilia.
Kantarellen är mångsidig, och kan växa i en mängd olika typer av mark. Den trivs bra i tallskog som lövskog, och den gemensamma nämnaren är fukt.
– Den går ofta att hitta i mossa, eller i blåbärsriset. Den växer även på stigar och i gamla traktorspår där det börjat växa gräs, förklarar Cecilia. Kantarellerna växer även på samma ställe år efter år.
I mellersta Sverige finns gott om matsvamp. I de sörmländska skogarna är det inte ovanligt att hitta kremlor, svart trumpetsvamp, kantarell och strävsoppar.
Kremlorna är bra matsvampar enligt Cecilia.
– Om inte annat är de bra blandsvamp, om man har några som smakar lite mer, förklarar Cecilia. Hon berättar även att man kan lukta och smaka sig till om kremlan är ätlig eller oätlig. De oätliga är lite peppriga i smaken, medan de ätliga är milda och lite nötiga.
Kryddsvamparna är de som sätter ton på blandingen, och som har en distinkt smak. Till dem hör kantarell och blodriska.
Av mellan 6000-8000 svamparter är bara ungefär 100 ätliga. Omkring tio är dödligt giftiga.
Enligt Cecilia finns inga speciella kännetecken för ätliga eller oätliga svampar. Däremot bör man som nybörjare undvika skivlingar, då det finns flera dödliga svampar som klassas som skivlingar.
Till exempel är mjölskivlingen ingen bra nybörjarsvamp, även om den är fullt ätlig. Den kan nämligen förväxlas med andra vita svampar, som kan vara oätliga.
– Då är soppar bättre, det finns bara en, djävulssoppen, som är oätlig egentligen, berättar Cecilia. Populariteterna Karljohanssvampen och smörsoppen är därmed för nybörjaren bättre alternativ att satsa på. Sopparna har rör under hatten och trivs i omväxlande väder. Därför lever och frodas de redan nu.
I Västra Sörmland, och mot kusten har det varit gott om regn under sommaren, och har rikligt med svamp redan nu. De östra delarna får dock vänta ett tag till på svampsäsongen.
Hans Rydberg, svampexpert från Gnesta säger att bristen på regn i landskapets östra delar ligger bakom dröjsmålet.
– Men det är på gång. Det sitter många små svampar vid markytan, om en vecka kommer det nog en del, säger Hans. Hans berättar att värmen är bra för sommarsvamparna, som kantarell, stolt fjällskivling och karljohansvamp. Trattkantarellerna och många skivlingar kommer i regel senare på säsongen.
För Hans Rydberg är mandelriskan en underskattad favorit. Den har en mild och lite skaldjursliknande smak.
– Den är lätt att känna igen, men har en rätt speciell smak. Den är hatad eller älskad, menar Hans.
Även Hans lyfter kremlorna som bra matsvamp.
– Lär man sig att känna igen dem har man hur mycket mat som helst, säger Hans.
Gunilla Björkhem i Runtuna, väntar än på svampen i området.
– Det har helt enkelt regnat för lite. Annars brukar jag kunna hitta det mesta, berättar hon.