Det är nionde gången som Sörmlands Matkluster anordnar aptitrundan. Under två dagar – den 14 och 15 september – bjuds allmänheten in till lokala producenter runt om i Sörmland och bortom länsgränserna.
Utöver provsmakning och en insyn i gårdarnas verksamheter anordnas det dessutom aktiviteter och möjligheten att köpa producenternas produkter.
Rocco Gustafsson, projektledare för eventet, uppdaterar oss med nyheter inför helgen och börjar med den mest sticker ut mest: Blaxsta Vingård i Flen, som drivs av vinproducenten Göran Amnegård.
– Han låter sörmlänningar komma in med äpplen, så gör han vin av det, och så kan man hämta ut vinflaskor på sitt lokala systembolag. Det här har inte gjorts i Sverige tidigare, så det är väldigt spännande, säger han och berättar att han själv samlat ihop 25 kilo äpplen han planerar att lämna in.
En nykomling till årets aptitrunda är Annas hembageri i Mariefred.
– I år är de med på lördagen och sen har de kurs på söndagen, som man behöver anmäla sig till innan, och då kan man få lära sig tekniker kring surdegsbakning. Det är himla kul.
Även Svart/Verkstan utanför Eskilstuna är nytt för i år. Johan Sörberg, konditor och hembagare, som nog en del känner igen från juryn i tv-programmet Hela sverige bakar, har i år öppnat bageriverkstaden som ett hobbyprojekt och bjuder in besökare på lördagen.
Uppskattningsvis 35 000 personer besökte eventet i fjol, vilket gör det till Sörmlands största matevenemang. Årets nyheter kombinerat med bra väder bäddar för en minst lika populär upplaga.
– Det är en hel del nya besöksmål, men sen kommer folk ha sina favoriter tror jag. Exempelvis Magdakullan, Solbygård och Ändebol. Vrena-gänget utanför Nyköping drar också mycket folk, eftersom det är lätt att parkera och det händer mycket på samma ställe, säger Rocco Gustafsson.
Uppdatera dig med var din närmaste producent finns i vår interaktiva karta: