Ett bolag som saknar kvinnor styrelsen är SSAB Emea AB i Oxelösund. Bolaget är ett dotterbolag i stålkoncernen SSAB, har över 5 000 anställda och hade 2019 en omsättning på 28 miljarder kronor. I styrelsen sitter åtta personer – samtliga män.
I över en veckas tid har tidningen efterlyst en kommentar från SSAB-ledningen. Upplevs totaltdominansen av män som ett problem? Arbetar koncernen för att få in kvinnor i styrelsen för SSAB Emea AB?
Trots upprepade förfrågningar har SSAB avstått från att svara. I stället förklarar bolagets presschef Viktoria Karsberg att fyra av 14 ledamöter i moderbolaget är kvinnor. Vad gäller frånvaron av kvinnor i dotterbolaget, tycks hon anse att denna styrelse inte är så viktig:
– SSAB EMEA är en legal enhet inom SSAB, som enbart har en internstyrelse, skriver hon till tidningen.
Presto brandsäkerhet AB uppvisar en annan öppenhet. Bolaget har sitt säte i Katrineholm, har knappt 600 anställda i landet och omsatte 2020 cirka 700 miljoner kronor – och av de tre ledamöterna i styrelsen är samtliga män.
Ägarna prioriterar och arbetar med att få en jämnare könsfördelning i styrelsen, förklarar bolagets vd Filip Bjurström.
– Jag vet att ägarna vill ha kvinnor i styrelsen. De hoppas kunna välja in en eller ett par kvinnor under 2021 eller 2022, säger han.
Enligt Filip Bjurströms är det en framgångsfaktor om en arbetsgrupp består både av män och kvinnor. Det är i alla fall hans egen erfarenhet av den dagliga verksamheten i bolaget.
– När det finns både män och kvinnor i gruppen skapar det ett bättre arbetsklimat. Både kreativiteten och produktivitet påverkas positivt, säger han.
Varför finns det inga kvinnor i styrelsen i dag?
– Det vågar jag inte uttala mig om. Jag vet faktiskt inte. Det jag vet är att ägarna prioriterar att få in fler kvinnor i styrelsen.
Ett annat bolag med enbart män i styrelserummet är Swecon anläggningsmaskiner i Eskilstuna. Bolaget har drygt 600 anställda i hela landet, omsatte 4,5 miljard 2019 – och de fem ledamöterna i bolagets styrelse är alltså samtliga män.
Enligt Joakim Arndorw, bolagets vd och dessutom ledamot i bolagsstyrelsen, vill Swecon se en jämnare könsfördelning över hela bolaget. Branschen är av tradition mansdominerad. Men mönstret måste brytas om bolaget ska kunna växa fullt ut.
– Det handlar om vår tillgång på kompetens. Det är inte hållbart att enbart titta efter kompetens i den halva befolkningen som består av män, säger han.
– Det är också viktigt med mångfald ur andra aspekter. Om det finns människor med olika bakgrund i bolaget får vi en annan bredd.
Enligt Joakim Arndorw har bolaget på senare år varit framgångsrikt i att locka fler kvinnor till arbetsplatsen, även om det fortfarande enbart sitter män i bolagsstyrelsen.
– Vi försöker hela tiden titta på möjligheten att få in fler kvinnor. Sedan kan man alltid göra mer, säger han.
Bland de 30 storbolag i länet som enligt tidningens kartläggning saknar kvinnor i styrelsen återfinns verkstadsföretaget Borox, som har runt 70 anställda och omsatte 270 miljoner kronor 2019. Bolaget har fem styrelseledamöter – samtliga är män.
Under mer än en veckas tid har tidningen försökt att få en kommentar av Borox vd Stefan Svanborg. Trots att flera meddelanden har lämnats har bolaget inte kunnat nås för en kommentar.