Katalysatorstölderna har ökat med 4 000 procent

Höga priser på ädelmetaller har gjort att antalet katalysatorstölder ökat dramatiskt. "Det är ett problem som drabbar många och vi misstänker att internationella ligor ligger bakom majoriteten av brotten", säger Eva Johansson, analytiker inom brottssamordningen i polisregion Öst.

Katalysatorstölder har ökat dramatiskt det sista året. Det beror bland annat på att stölderna går snabbt att genomföra och att tjuvarna numera får bra betalt för stöldgodset.

Katalysatorstölder har ökat dramatiskt det sista året. Det beror bland annat på att stölderna går snabbt att genomföra och att tjuvarna numera får bra betalt för stöldgodset.

Foto: Maria Hedenlund / arkiv och Johan Nilsson/TT

Sörmland2021-03-20 04:45

Från 1 december 2020 till 3 mars i år har 227 katalysatorstölder kommit till polisens kännedom i polisregion Öst. Det är över två stölder per dag i snitt och bilägare i Sörmland är extra hårt ansatta. I Eskilstuna och Strängnäs stals 37 respektive 1 katalysatorer under perioden, medan stölderna för Nyköping och Katrineholm stannade på 14 respektive 13.

– Eskilstuna sticker ut i negativ bemärkelse, men samtliga av länets kommuner är drabbade, säger analytikern Eva Johansson som arbetar mot internationella brottsnätverk i regionen.

Katalysatorns uppgift är att rena avgaserna från en bensindriven bil och för att den processen ska fungera krävs vissa ädelmetaller i katalysatorns partikelfilter. Platina, palladium och rodium är några av metallerna som används och då prisutvecklingen på dessa accelererat på senare år har också katalysatorer blivit alltmer stöldbegärliga. I början av mars kostade ett gram rodium kring 7 000 kronor.

– Priset på de aktuella metallerna och antalet stölder har absolut ett samband, men vi ser också att tjuvar ändrat fokus och siktat in sig på något som är relativt enkelt att stjäla.

Enligt Eva Johansson kan stölden vara över på ett par minuter. Tillvägagångssättet är att höja upp fordonet och kapa eller slita bort katalysatorn.

– Tjuvarna har blivit allt fräckare och jobbar ofta väldigt snabbt. Vi känner till fall där 30 sekunder räckt för att fullfölja en stöld.

– I det fallet agerade en person förare och väntade i flyktbilen medan två andra genomförde stölden. Den ena personen hissade upp den drabbade bilen med en domkraft så att den andra kunde komma åt under bilen och rycka loss katalysatorn. Bilen hissades snabbt ner och gärningspersonerna satte sig i bilen och körde iväg.

Stölder av katalysatorer är inte något nytt fenomen, men tidigare har de skett i en begränsad omfattning. 

– För två år sedan förändrades bilden och från 2019 till 2020 ökade antalet stölder med 4 000 procent.

Enligt polisen säljs ofta katalysatorn vidare i ett eller flera led för att till sist generera största vinsten vid återvinning av ädelmetallerna.

– De som utför dessa stölder gör det ofta i mycket stor skala och när vi hittar gärningspersoner kan det röra sig om hundratals katalysatorer vid ett tillslag, säger Eva Johansson.

Hon uppskattar att tjuvarna får runt 1 300 kronor för en katalysator och säger att polisen misstänker att organiserade ligor ligger bakom en stor del av stölderna.

– Det kanske inte låter jättemycket, men för den som stjäl 100 stycken på en vecka blir det snabbt stora pengar.

Toyota Prius-bilar är mest utsatta under den angivna tidsperioden i polisregion Öst. Av de 227 anmälda stölderna rör över 75 procent den aktuella modellen.

Polisen tror att det beror på att tjuvarna får bättre betalt för Prius-katalysatorer, då bilarnas batteridrift gör att katalysatorerna inte slits lika hårt jämfört med bensindrivna bilar. Det gör att det finns mer ädelmetall att utvinna från Prius-modeller jämfört med andra bilmodeller.

– Det är vanligt förekommande att den som blivit utsatt en gång blir utsatt igen. Det finns fordon som blivit av med katalysatorn både tre och fyra gånger. Om du blivit drabbad en gång är risken stor att det sker igen, säger Eva Johansson.

Katalysatorstölder

För att bekämpa stöderna behöver polisen allmänhetens hjälp.

Registreringsnummer, signalement, tidpunkt och andra uppgifter är intressanta för att polisen ska kunna kartlägga och förhoppningsvis även lagföra gärningspersonerna.

Enligt Eva Johansson kan stölderna ske var som helst, när som helst. "Det kan ske mitt på ljusa dagen och se ut som att någon meckar med sin bil. Var uppmärksam och tveka inte att ta kontakt med polisen"

Ring 112 vid pågående brott eller ring 114 14 om du observerar något. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!