Katten Maja räddar djurliv efter sin död

"Lex Maja", lagen som ger vård- och omsorgspersonal rätt att bryta sekretessen vid misstanke om att djur far illa, används regelbundet i Sörmland. Ett 20-tal djurägare har anmälts sedan lagen kom.

"Lex Maja" har visat sig vara användbar sedan lagändringen genomfördes 2019. Katten på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.

"Lex Maja" har visat sig vara användbar sedan lagändringen genomfördes 2019. Katten på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.

Foto: TT

Sörmland2021-04-21 15:35

I juni 2016 var katten Maja utan mat och vatten i en lägenhet i Södertälje i tolv dagar. Majas matte hade blivit inlagd på sjukhus och hemtjänsten valde att inte agera, trots vetskap om att det fanns en ensam katt kvar i bostaden. Orsaken till att man inte informerade länsstyrelsen uppgavs vara de då rådande sekretessbestämmelserna.

När katten väl skulle hämtas var den i så dåligt skick att den fick avlivas.

Efter att händelsen fått stor medial uppmärksamhet skrevs en riksdagsmotion 2017. Det dröjde dock ytterligare två år innan lagen ändrades och den så kallade lex Maja blev ett användbart verktyg.

Lex Maja innebär att vård- och omsorgspersonal får (men inte måste) bryta sekretessen och slå larm till länsstyrelsen eller polisen vid misstanke om vanskötsel, eller att djur verkar vara skadade eller sjuka. Först måste dock personalen ha försökt åtgärda bristen i samråd med djurägaren.

I Sörmland har länsstyrelsen hittills fått in 23 anmälningar sedan våren 2019.

I mars anmäldes en hundägare i södra länsdelarna efter misstanke om att hunden inte rastades och utfodrades i tillräcklig omfattning. Under mars månad kom ytterligare en anmälan från samma kommun om två katter som lämnats utan tillsyn.

För två veckor anmäldes en hundägare i Eskilstuna sedan personal på ett boende upptäckt att en brukarens hund hade variga sår och blödningar. Hunden rastades aldrig, enligt personal, och var kraftigt understimulerad och togs heller inte till veterinär. Den har, enligt lex Maja-anmälan fått uträtta sina behov precis utanför dörren.

Ulrike Segerström är djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Sörmland.

– Det är jättebra att lagen har ändrats så att djurfrågorna inte hamnar mellan stolarna. Personalen ser mycket hos sina brukare eller vårdtagare men lyckas inte alltid lösa de brister som finns genom dialog.

Vad gör länsstyrelsen vid en lex Maja-anmälan?

– I de flesta fall gör vi en kontroll på plats för att bilda oss en egen uppfattning om hur djurhållningen fungerar. Ser vi att djuret är utsatt för lidande och att ägaren inte har vilja eller förmåga att åtgärda bristerna så kan det vara aktuellt med ett omedelbart omhändertagande, säger Ulrike Segerström.

Vad som hänt med de påstått vanvårdade hundar och katter som kommit till länsstyrelsens kännedom de senaste månaderna är okänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!