Kent Karlsson och hans fru flyttade till hästgården utanför Jönåker för sex år sedan. Frun ville hålla på med hästar - Kent fick ett ölbryggeri.
– Jag läste i en artikel att det var brist på humle, så jag började odla det. Då kunde jag lika gärna börja brygga egen öl, berättar Kent.
Först blev det ölproduktion för eget bruk på gården. Kent började så småningom tävla med sin öl, och såg en möjlighet.
– Jag såg en möjlighet att tjäna extra pengar och kanske gå ner i arbetstid. Jag sålde av lite skog och fick ett startkapital, säger Kent.
Kent påbörjade produktionen under coronautbrottet. Tanken var att hotellen och restaurangerna skulle bli kunder först, men systembolaget hann istället före.
– Jag hinner knappt leverera och jag säljer allt, det är jätteroligt, menar Kent.
Nu levererar han mellan 15 och 20 lådor i veckan till Systembolaget och till två närliggande restauranger. På lördag blir det invigning av bryggeriet. Martina Hallström (C), vice ordförande i Nyköpings kommunstyrelse, är inbjuden och har tackat ja.
– Det är roligt att företag på landsbygden satsar, säger Martina. Hon vill se en öppning för gårdsförsäljning för småföretagare som Kent, för att öka aktiviteten på landsbygden med fler besöksmål.
– Det är ju toppen att Systembolaget plockar upp de här små, lokala producenterna men det hade varit ännu bättre om de också fick sälja själva. Då blir det mer av ett utflyktsmål, som att åka och fika, förklarar hon.
Kents bryggeri är nästintill självförsörjande på el, tack vare solpaneler. Kent berättar även att han skickar sin öl direkt på beställning till Systembolaget, till skillnad från annan öl som levereras från utlandet.
– Jag har knappt någon lagringskapacitet, så det är väldigt färsk öl som kommer till Systembolaget, öl från utlandet kanske har legat i flaskan i flera månader, menar Kent.
Kents öl är trots sin ringa ålder prisbelönt. En av två sorter har smaksatts med äpple och kanel, och är konstant slutsåld.
– Den hinner jag knappt smaka på själv, säger Kent och skrattar.
Martina Hallström menar att Kents ölbryggeri är rätt verksamhet på rätt plats.
– I dessa tider är det verkligen viktigt att vi är medvetna om produktionsförloppet av våra livsmedel, var kommer maten ifrån? Det här är helt rätt i tiden, menar hon.
– Småföretagandet på landsbygden behöver ofta fler ben att stå på. Det är mångfalden som ger en helhet som besöksnäringsmål.