Klimatfilosof tror på vegetarisk kebab – inte förbud

Professor i klimatfilosofi förvånas över att svenskar är positiva till förbud mot klimatskadliga produkter, där kött toppar livsmedelslistan och har en kraftig påverkan.

Henrik Lagerlund professor i filosofins historia och författare ser att det finns stora utmaningar i att ställa om till en klimatsmart livsstil. Han tycker att Paul Svensson är en bra förebild som tv-kock när han visar på vegetariska alternativ.

Henrik Lagerlund professor i filosofins historia och författare ser att det finns stora utmaningar i att ställa om till en klimatsmart livsstil. Han tycker att Paul Svensson är en bra förebild som tv-kock när han visar på vegetariska alternativ.

Foto: Lars Westerlund, Gero Breloer och Niklas Björling

Sörmland2021-09-13 07:55

– Så här i covid-krisen tycker jag inte svenskar verkar vara så mycket för förbud, säger Henrik Lagerlund, professor i filosofihistoria och författare till boken "Matens filosofi : Hur du blir en filosofisk foodie".

Kött är det livsmedel som påverkar miljön och klimatet mest och nöt och lamm är sämst för klimatet, förklarar han. Han har svårt att tro att ett förbud mot det skulle accepteras av allmänheten.

– Jag tror inte det kommer ske, säger han.

 Däremot tror han att det finns en ärlighet i att svenskar vill se en klimatmässig förändring och att siffrorna andas ett rop på hjälp.

– Jag förstår att människor tycker att någonting måste ske från politiskt håll. Vi ser i IPCC-rapporten att mat och livsmedelssystemet har en enorm klimatpåverkan.

Svenskar äter nästan dubbelt så mycket kött som övriga världen och det kommer därför bli en svår utmaning att minska köttkonsumtionen. Höjda skatter kan vara en väg att gå och Lagerlund pekar på rökning.

 – Vi vet att skatter funkade rätt bra för att ändra människors beteende och minska andelen rökare. 

Det skulle kunna fungera som ett instrument för att styra inköpet av kött som har stor klimatpåverkan, resonerar han.

– Jag tycker vi borde komma ner till nivåer där vi äter kött högst en gång i veckan, kanske en gång i månaden. 

En stor utmaning ligger i att förändra synen på kött eftersom livsmedelssystemet är starkt kopplat till det. 

– Det som driver på skövlingen av Amazonas är produktionen av kött. 

Marken förvandlas till produktion av sojabönor.

– 80-90 procent av den produktionen blir till foder.  

I Sverige har köttet en stark ställning i vardagen och det går att koppla till traditioner. Mat är något personligt och vi har alla vuxit upp och vant oss att leva på ett visst sätt.

– Att bryta den trenden och göra något nytt, handla på ett nytt sätt och göra mat på ett nytt sätt. Omställningen kommer vara ganska stor.

undefined
Paul Svensson är en bra förebild som tv-kock när han visar på vegitariska alternativ, tycker Henrik Lagerlund.

Därför tror Lagerlund att det behövs inspiration och tycker att tv-kocken Paul Svensson är ett bra exempel. I SVT programmet "Den gröne slaktaren" får han utmaningar att laga populära rätter – så som kebab – helt utan kött och dessutom med lokala råvaror och lyckas bra. 

För allmänheten kommer det handla om en permanent omställning med enklare rätter.

– Så att det sitter i ryggmärgen att slänga ihop något lika enkelt som makaroner och köttbullar.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!