I en studie som har publicerats i tidningen Biogeosciences har forskare vid Stockholms universitet kommit fram till att algblomningen av giftiga cyanobakterier i Östersjön inträffar tidigare i dag. Närmare bestämt tre veckor tidigare jämfört mot 35 år sedan. Med hjälp av satellitbilder från perioden 1979 till 2013 har forskarna fått fram att tidpunkten för ytansamlingar flyttats från den 8 augusti till den 19 juli de senaste 35 åren. Enligt Ragnar Elmgren, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik samt Östersjöcentrum på Stockholms universitet, så har tidsförskjutningen av algblomningen länge ansetts som en framtida effekt av klimatförändringarna, en effekt som nu redan är här.
– Vi var förvånade över att effekten var så stor, risken är ju större nu att blomningen inträffar under större delen av industrisemestern, då fler vistats vid kusten. Det finns en risk att djur, då främst däggdjur och fåglar, som får i sig detta kan dö, till exempel har hundar redan dött. Risken är dock begränsad för människor, men man ska självfallet inte låta sina barn bada i de värsta ansamlingarna.
Enligt Ragnar Elmgren har den tidigare algblomningen att göra med en temperaturökning, något som i sin tur kopplas till klimatförändringarna. Ragnar Elmgren betonar dock att resultatet av forskningen endast visar ytansamlingar av alger.
– Det kan vara så att alger finns kvar i vattnet mycket längre, säger han.
Hur stora ansamlingarna är varierar från år till år, till stor del är de väderberoende.
– Om det blåser mycket en sommar så bildas det inte lika mycket ansamlingar.
Enligt Ragnar Elmgren går det tydligt att se att blomningen inträffar tidigare, dock inte om den håller på längre.
– Men sannolikt gör den det.