Knapert för konstnärer

Sörmlands konstnärer lever snålt. Mer än hälften tvingas jobba med annat för att få tillvaron att gå runt.

Foto:

Sörmland2014-08-14 08:06

Trots extrajobb vid sidan av konsten har mer än varannan konstnär i Sörmland en månadsinkomst på under 13 300 kronor, det visar en undersökning från Konstnärernas riksorganisation (KRO) och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF).

– Det finns en stor okunnighet på de olika politiska nivåerna. Ofta vet man inte hur ekonomin för konstnärer ser ut. Man kanske ser att en utställning får stor uppmärksamhet i medierna och blir förvånad när man får höra hur liten ersättning de medverkande konstnärerna faktiskt får, säger Katarina Jönsson Norling, konstnär och ordförande för KRO.

Samtidigt som konstnärernas ekonomiska situation blir sämre ser man ett ökat konstintresse i samhället.

Katarina Jönsson Norling ser flera bidragande faktorer till de dystra siffrorna, en av dem är en förändrad konstscen.

– Tidigare har utställningar byggt mycket på försäljningen av verk, nu ser många offentligt finansierade utställare det som sin främsta uppgift att visa verk, inte att förmedla dem till köpare. I och med det minskar konstnärernas intäkter.

Jönsson Norling ser ingenting fel med den nya ordningen, men menar att konstnärernas ersättning måste anpassas därefter.

I en kommun som Nyköping, som saknar kommunal konsthall, kan det vara svårt att påverka ersättningsnivåerna. Men det finns annat man kan göra, menar Jönsson Norling.

– Vi uppmanar kommuner och landsting att göra en handlingsplan för att ta reda på hur situationen ser ut, vad man vill uppnå och hur man ska nå dit. Den här typen av satsningar är dessutom ett bra sätt för mindre kommuner att synas och höras, säger hon.

Konstnären Carl G Torstensson tycker att det är dags för landstings- och kommunpolitiker att vakna.

– Utvecklingen är mycket oroväckande för Sörmland som konstregion. Vill man att konstnärer ska bo och verka här behövs en strategisk handlingsplan som tar ett helhetsgrepp på bild- och formkonsten, säger Carl G Torstensson, konstnär och talesperson för KRO/KIF i Sörmland i ett pressmeddelande.

En strategi som har fungerat bra är den så kallade enprocentsregeln, som säger att en procent av budgeten vid ny- och ombyggnationer ska gå till konstnärlig utsmyckning. Regeln tillämpas, mer eller mindre strikt, i en majoritet av landets kommuner och landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om