Årets vinter har varit bister och det märks bland annat på försäljningen av bilbatterier som skjuter i höjden.
– All ström går trögare ju kallare det blir och det märks med varje extra minusgrad att bilbatteriet får jobba hårdare. Startmotorn vill ha mer medan batteriet levererar mindre, säger Max Ekedahl, butiksansvarig på Batterilagret i Eskilstuna.
De säljer alla sorters batterier och laddare till privatpersoner och återförsäljare och upplever just nu en stark efterfrågan på startbatterier till bilar.
När tidningen besöker butiken, dagen innan den veckovisa batterileveransen anländer, är det utplockat och de vanligaste varianterna är slutsålda.
– I morgon lär vi få ett bra motionspass, säger Max Ekedahl till kollegan Fredrik Hammar, efter att ha kollat leveransbeskedet.
Fem pallar, med 40 batterier vardera, ska möbleras om och det blir slitigt när en kompakt energikälla väger 15 kilo eller mer.
– Under vår och sommar går det mer mc- båt- och fritidsbatterier. Nu är det högsäsong för startbatterier till bilar, som vi säljer avsevärt fler av på vintern, säger Max Ekedahl.
Han säger att livslängden på ett bilbatteri till stor del beror på körstil och ger en rad tips på hur man kan få det att hålla längre.
– En bilbatteri, som dagligen rullar mellan Eskilstuna och Stockholm, mår bättre än ett som startas två gånger i veckan och kör ett par kilometer till mataffären.
Det handlar om en balans mellan antal starter, uttag ur batteriet – och körsträcka, som laddar upp detsamma.
– En motorvägskörning med högre varvtal är mycket mer effektivt i underhållningssynpunkt än en tomgångskörning.
Max Ekedahl slår gärna ett slag för underhållsladdning och menar att det är enklare än vad många tror.
– Finns möjligheten att koppla in en underhållsladdare så gör det jättestor skillnad – särskilt när det är så kallt som nu. Det enda som krävs är ett eluttag och med dagens smartladdare är det ingen fara att ha den i över natten.
– På vintern går det utmärkt att ladda bilbatteriet någon gång i månaden och tätare än så om det behövs.
Om batteriet är trasigt, i dåligt skick eller har för låg spänning kan det vara svårt att starta bilen när det är kallt – även med hjälp av startkablar från en annan bil.
– Spänningen utjämnas mellan båda batterierna när startkablar kopplas på. Det innebär att det dåliga batteriet sänker spänningen i hjälpbatteriet så att kraften kanske inte räcker till, säger Fredrik Hammar och fortsätter:
– Ett effektivt alternativ till att byta batteri kan vara att koppla in en modern startbooster för att försöka få igång det gamla batteriet. En sådan får plats i handskfacket och kan vara till stor hjälp när bilen inte vill starta.
En vanlig uppfattning som Max Ekedahl ofta får tillbakavisa är att moderna bilbatterier inte håller lika länge som förr.
– Tvärtom, utvecklingen går framåt och kvalitén på batterier har blivit bättre. Samtidigt har bilarnas utrustning blivit mycket mer krävande. Dieselvärmare och start-stopfunktion tar mer på batteriet än vad många tror.
– Missförstå mig inte, vi vill gärna sälja nya batterier, men skulle fler underhålla sitt befintliga så skulle de också kunna undvika många problem.