Den svenska mjölkproduktionen lever men branschen är i kris. På tio år har 45 procent av de svenska mjölkproducenterna lagt ner verksamheten. Från drygt 7 000 aktiva mjölkföretagare 2005 till 3 903 i september i år. 191 försvann under årets första nio månader, vilket motsvarar en nedläggningstakt på drygt 21 mjölkgårdar – varje månad.
Två av Sörmlandskommunerna saknar mjölkkor i dag och det totala antalet mjölkföretag i Sörmland väntas under nästa år understiga 100. 2005 fanns det 231.
I somras var situationen för mjölkbönderna extremt pressad. Mjölkpriset sjönk till rekordlåga 2,30 kronor per levererad kilo (konventionell) mjölk och mjölkningen blev rena förlustaffären. Många av landets mjölkbönder balanserade på gränsen till affärsmässig överlevnad.
I Eskilstuna bildades något av en motståndsrörelse. En majoritet av producenterna sade sig vara villiga att överge Arla och i stället försökte man bilda allians och leverera till Grådö mejeri i Hedemora, Dalarna.
Så här en dryg vecka före årsskiftet är läget ljusare. Arlas kilopris till mjölkbönderna ligger sedan någon vecka på 3,11 kronor, ytterligare 1,50 betalas för den ekologiska. Ryktet i branschen säger dessutom att priset väntas höjas ytterligare efter årsskiftet.
– 3,11 klarar vi inte att leva på över tid. Det måste upp till 3,50–4,00. Och vi har inte gett upp tanken på att hitta en annan leverantör än Arla. Vi måste dock ha avsättning här i Sörmland för de volymer vi lämnar till Grådö, säger kobonden Peter Hildebrand, Knutsta gård i Stora Sundby.
Hans Andersson på Haga utanför Nyköping är kretsordförande för Arla i Sörmland.
– Nu vänder det uppåt igen. Därför har Arla på kort tid kunnat höja priset mer än något annat mejeri, säger han.
– Det går åt rätt håll men det är inte Arlas förtjänst, det är världsmarknadspriset som har gått upp, säger Peter Hildebrand.
För en mjölkleverantör av Peter Hildebrands storlek handlar prishöjningen från 2,30–3,11 kronor per kilo om cirka en halv miljon kronor i ökade bruttointäkter per år.
– Jag har i dag 66 kor som ger mjölk och jag lämnar cirka 3000 liter mjölk varannan dag, säger han.
En bidragande orsak till att världsmarknadspriset på mjölk stigit är att tillgången minskat.
EU-kommissionen har avsatt 150 miljoner euro till stöd för minskad mjölkproduktion. Målet är att Europas mjölkbönder ska minska produktionen med drygt en miljon ton mjölk.
Enligt Jordbruksverkets preliminära siffror har 95 mjölkproducenter i Sörmland anmält att de ska minska produktionen med 2,9 miljoner kilo mjölk. De första utbetalningarna från Jordbruksverket väntas ske under våren.
– Jag har minskat produktionen och håller igen fram till nyår sen pumpar jag på fullt igen. Många av de som sökt stödet kommer att sluta med mjölkproduktion, det blir något av en mjuklandning, säger Peter Hildebrand, som räknar med att få cirka 35 000 kronor i "produktionsminskningsstöd".
– Det motsvarar ungefär summan på de foderräkningar jag får var tredje vecka.