Köerna till BUP minskar inte – trots effektivare arbetssätt

Köerna till BUP har inte minskat sedan valet – trots att man arbetar effektivare och att frågan pekas ut som särskilt viktig av regionens ledande politiker. Hur hänger det ihop? SN förklarar.

Långa köer till BUP trots åtgärder

Foto: AI

Sörmland2024-12-25 01:01

Nyheten i korthet

  • Trots effektivare arbetssätt har köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Sörmland inte minskat sedan valet 2022. Endast 28% av patienterna får sitt första besök inom vårdgarantins 30 dagar.
  • Brist på kvalificerad personal är en orsak till de långa väntetiderna. Dessutom ökar inflödet av patienter, särskilt de som söker neuropsykiatrisk utredning.
  • För att öka tillgängligheten planerar BUP att införa ett nytt arbetssätt där barn som söker neuropsykiatrisk utredning får sitt första besök på BUP:s samtalsmottagningar, vilket kan ge omedelbar hjälp.

Inför regionvalet 2022 listade Moderaterna tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, som en av sina tre viktigaste valfrågor.

Efter valet blev partiet det största i den koalition som nu styr regionen. Så hur har det gått, så här i halvtid?

Ser man till väntetiderna är svaret: inte så bra. 

Enligt vårdgarantin ska den som behöver ett första besök hos BUP få det inom 30 dagar. I september 2022, då det var val till regionfullmäktige, fick 27 procent sitt besök inom vårdgarantin. I oktober i år var siffran 28 procent. Däremellan har den legat på som bäst 42 och som sämst åtta procent.

Hela tiden har Sörmland legat sämre än snittet för landets alla regioner.

Enligt Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande, är frågan om tillgängligheten till BUP inte bortglömd.

– Det är fortfarande en av våra viktigaste frågor, säger han.

Att man inte lyckats minska köerna beror framför allt på att det är svårt att få tag på kvalificerad personal, enligt Christoffer Öqvist.

– Det är extremt svårt att få tag på barnpsykiatriker, helt enkelt, säger han.

undefined
För Christoffer Öqvist (M) var tillgängligheten till BUP en av de viktigaste frågorna i valet. Sedan dess har köerna inte minskat.

Sofia Mossfeldt är överläkare och verksamhetschef för BUP i Sörmland. Hon bekräftar att det är svårt att få tag på personal, men berättar också att verksamheten arbetar på ett mycket effektivare sätt nu än för några år sedan.

– Det här arbetssättet gör att vi nu klarar av att göra fyra utredningar på den tid som det förut tog att göra en, säger hon.

Förklaringen är i korthet att BUP numera utreder bara just så mycket det krävs för att ställa en eventuell neuropsykiatrisk diagnos, medan man förut gjorde omfattande utredningar på alla patienter, trots att det egentligen inte behövdes för diagnos och insatser.

undefined
Sofia Mossfeldt är överläkare och verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland.

Att köerna ändå inte minskar beror på att behoven är så stora.

– Eftersom inflödet av patienter fortsätter att öka, och vi har brist på både läkare och psykologer, så betyder det att vi i alla fall inte räcker till, säger Sofia Mossfeldt.

I Sörmland har 12,5 procent av alla barn upp till 17 år någon gång varit i kontakt med BUP, fler än någonsin tidigare. Ökningen beror nästan helt på att fler söker för att få en neuropsykiatrisk utredning, framför allt med frågeställningen adhd.

För att öka tillgängligheten ska nu ett annat nytt arbetssätt prövas, förklarar hon: De barn som söker för en neuropsykiatrisk utredning ska få sitt första besök på någon av BUP:s samtalsmottagningar, i stället för att direkt ställas i kö hos specialisterna på BUP.

Dit är väntetiderna kortare. Dessutom kan hjälp ges redan där och då, i väntan på en eventuell utredning för diagnos, som även fortsättningsvis kommer att göras av BUP.

– Framför allt är tanken att man då kommer att erbjuda insatser med information kring svårigheter, vad man kan göra och hur man kan arbeta med till exempel koncentrationssvårigheter eller beteendestörningar redan när man väntar på sin utredning, säger Sofia Mossfeldt.

Enligt BUP-chefen skulle det vara bra med mer resurser, framför allt till just dessa samtalsmottagningar. Men hon säger samtidigt att hon är medveten om regionens svåra ekonomiska situation.

– Vi får inte sitta och tänka att vi inte kan göra något förrän det blir bättre tider, säger hon.

Hon hoppas att nya och bättre arbetssätt ska ge positiva effekter både på köerna och för dem som ändå kommer att få vänta på en utredning. För målet är fortsatt att öka tillgängligheten till BUP i Sörmland.

– Vi vill ju självklart närma oss vårdgarantin, vi är inte nöjda med att det ser ut så här, säger Sofia Mossfeldt.

undefined
Köerna till BUP är långa, och tillgängligheten i Sörmland är sämre än genomsnittet för riket.

Christoffer Öqvist ser inte problemet med köerna som en resursfråga i första hand, eftersom han menar att det framför allt beror på att det är så svårt att få tag på personal.

Ett alternativ som han säger att hans parti kan tänka sig att pröva är vad han kallar för vårdval BUP, det vill säga att släppa in privata aktörer. Om dessa skulle lyckas bättre med att få tag på personal än regionen är ovisst, men värt att pröva, enligt honom. 

Hittills är man dock inte överens mellan partierna i den styrande koalitionen, där även Vård för pengarna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår, om att införa detta, enligt Christoffer Öqvist.

Om det blir aktuellt med "vårdval BUP" under mandatperioden återstår att se.

– Det får väl tiden lite grann utvisa, säger Christoffer Öqvist, och pekar på de åtgärder som nu görs av BUP i Sörmland för att få ner köerna. Om dessa inte lyckas, får man inom regionstyret på nytt diskutera alternativ som "vårdval BUP", menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!