Kommunerna jobbar för att minska undernäring

Undernäring är ett vanligt problem bland äldre i Sverige enligt socialstyrelsen. Därför är det viktigt att minimera nattfastan – alltså tiden mellan sista måltiden på kvällen till första målet på morgonen. I Sörmland har äldreboenden jobbat mycket för att få ner den tiden och lyckats bäst har Gnesta kommun.

Carl Hermansson Fridländer och Torsten Klaesson på Ekhagen gillar hönsfärsbiffarna, men det saknas lite salt.

Carl Hermansson Fridländer och Torsten Klaesson på Ekhagen gillar hönsfärsbiffarna, men det saknas lite salt.

Foto: Henrik Norling

Sörmland2019-06-20 05:32

Vartannat år undersöker Nutritionsrådet och FoU (Forskning och utveckling) i Sörmland hur lång nattfastan är på länets alla äldreboenden. Socialstyrelsens rekommendation är att nattfastan inte ska överstiga 11 timmar.

– Äldre har en försämrad förmåga att bygga upp ny muskelmassa. Har man en för lång nattfasta kommer kroppen ta energin från muskelmassan vilket leder till minskad muskelmassa och funktion, säger Josefin Nyberg, dietist i Katrineholms kommun.

Just Katrineholm är en av kommunerna som lyckats bra med att förkorta nattfastan, de ligger bara marginellt över 11 timmar i snitt. I Gnesta kommun har nattfastan minskat till under 10 timmar i snitt. Det visar senaste undersökningen som gjordes förra året och som nu presenteras.

– Vi har varit väldigt noga med att titta på när de boende har ätit sista måltiden på kvällen och sedan erbjudit dem som ätit tidigt ett nattmål, säger Birgitta Larsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gnesta kommun.

Hon berättar om det som de kallar för förfrukost.

– Om någon är vaken vid tre då erbjuder vi något att äta. Det kan vara en smörgås, ett glas mjölk, en smoothie eller vad de nu vill ha. Det ska räknas som ett mål, det ska inte vara en karamell, säger hon.

I undersökningen har alla kommuner utom Eskilstuna och Strängnäs förkortat sin nattfasta sedan senaste mätningen för två år sedan. I snitt i hela länet har medeltiden för nattfastan förkortats med en halvtimme. Gnesta och Vingåker är de enda kommunerna som ligger under socialstyrelsens rekommendation på 11 timmar. Därför har region Sörmland och nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård gett länsstyrgruppen i uppdrag att reda ut hur man ska arbeta för att klara målet.

– Det går åt rätt håll, men det går lite för långsamt. Vi behöver göra mer, både med schemaläggning och kunskap, säger Matilda Gränsmark som är utvecklingsledare på FoU i Sörmland.

Gnesta kommun ses som en förebild i länet och Anders Hallinder, enhetschef i Gnesta berättar om deras sätt att jobba.

– Vi tycker att frågan är väldigt viktig och vi har jobbat aktivt på utvecklingsdagar med vad man kan göra för att förbättra måltiderna. Vi har också engagerade måltidsombud, det är en person i personalgruppen som har lite mer intresse för matfrågor och dukning runt bordet. Den personen träffar köket och kan jobba med kollegorna för att förbättra, säger han.

Flen och Katrineholm har också lyckats riktigt bra i sitt arbete och ligger bara marginellt över 11 timmar. För Katrineholm är nattfastan ett ständigt pågående arbete, där gör också kommunen två egna mätningar varje år som de följer upp och rapporterar till ansvariga nämnder.Katrineholm har anställt dietister, en av dem är Josefin Nyberg.

– Vi stöttar personalen kring hur man kan tänka och vad man kan servera. Sen jobbar vi i tätt samarbete med enhetschefer i vård och omsorg för att hitta olika lösningar, säger hon.

Matilda Gränsmark, utvecklingsledare på FoU i Sörmland, ser i siffrorna att det finns något konkret att jobba med för kommunerna.

– En tendens är att tiden mellan middag och kvällsmål minskat, man vill ju gärna att det ska gå några timmar innan kvällsmålet, säger hon.

Nattfastan kommun för kommun

Antalet timmar i snitt mellan dagens sista mål och dagens första mål. Förra mätningen 2016 inom parentes.

Gnesta: 9,95 (11,91)

Vingåker: 10,98 (12,21)

Flen: 11,15 (12,29)

Oxelösund: 11,17 (11,95)

Katrineholm: 11,19 (11,83)

Nyköping: 11,50 (12,25)

Trosa: 12,00 (12,51)

Eskilstuna: 12,18 (12,27)

Strängnäs: 12,65 (12,51)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!