Konflikt i vården – fack vill ha kortare arbetstid

På torsdagseftermiddagen trädde Vårdförbundets varsel i kraft. Det innebär stopp för övertid och nyanställningar för bland annat sjuksköterskor.

Lena Lindh, vårdförbundet avdelning Södermanland, säger att medlemmarna inte orkar längre och blir sjuka av all övertid.

Lena Lindh, vårdförbundet avdelning Södermanland, säger att medlemmarna inte orkar längre och blir sjuka av all övertid.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2024-04-25 12:16

– Det som är vår akuta verksamhet och den vård som är för svår och allvarlig sjukdom som inte kan vänta, det kommer vi ju att behöva fortsätta att driva.

Det säger Region Sörmlands hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson med anledning av Vårdförbundets blockad mot övertid, mertid och nyanställningar.

Det var på onsdagen som Vårdförbundet tackade nej till arbetsgivarens förslag om ett nytt avtal. I stället kom facket med ett motbud – som arbetsgivarna i sin tur tackat nej till. Och vid lunchtid på torsdagen bekräftade Vårdförbundet för Aftonbladet att man går ut i konflikt. 

Även om akut och livsviktig vård kommer att fortsätta att bedrivas som vanligt, kan åtminstone vissa patienter komma att påverkas av konflikten. Det kan bli längre väntetider till 1177 och en del planerad vård kan behöva skjutas fram.

– Det är om vi har planerade verksamheter där vi riskerar över- eller mertid, till exempel om man skulle ha startat en planerad operation senare på dagen, säger Magnus Johansson.

Även en del mottagningar som har extra öppettider kan påverkas.

– Vi har en del extramottagningar på kvällar och helger för att öka tillgängligheten, och är det sådant som vi gör på mer- eller övertid kan vi inte göra det, säger Magnus Johansson.

Som exempel nämner han ultraljudsundersökningar av hjärtat, som behöver göras i uppföljande syfte men som inte är akut.

Hur stor påverkan blir beror också på hur långdragen konflikten blir. Eftersom det även är stopp för nyanställningar, och att ta in timvikarier räknas som en nyanställning, blir effekterna större över tid.

Lena Lindh är ordförande för Vårdförbundet i Sörmland. Hon säger att hon är medveten om att patienter kan påverkas negativt, men att hon inte ser något alternativ till konflikten i nuläget.

undefined
Lena Lindh, vårdförbundet avdelning Södermanland, säger att medlemmarna inte orkar längre och blir sjuka av all övertid.

– Det behövs en arbetstidsförkortning.Vi orkar inte! Vi blir sjuka av att jobba över, säger hon.

Enligt henne bygger verksamheten i regionerna på ett systematiskt utnyttjande av övertid, vilket hon anser inte är hållbart i längden. 

– Det är satt i system. Det är så snål bemanning att om någon blir sjuk så fungerar inte verksamheten, säger hon.

Vårdförbundet kräver bland annat en generell arbetstidsförkortning och en god löneutveckling under hela yrkeskarriären.

Vårdförbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!