Alldeles vid vattnet i östra Hjälmaren har det pågått ett unikt bygge sedan sommaren 2018. På en udde på sjöns norrsida byggs ett timmerhus i ett plan. Huset på 655 kvadratmeter ersätter två mindre hus på sammanlagt 225 kvadratmeter som rivits respektive flyttats för att ge plats åt det nya. Enligt ursprungsplanen skulle huset även ha en källare på 175 kvadratmeter men källaren byggdes aldrig.
Timmerhuset har enligt ritningarna tolv sovplatser i större och mindre sovrum, varav flera med egen eldstad. Där ska finnas sex badrum i varierande storlekar, flera med bubbelbad från vilka man kan se ut över Hjälmaren. Huset ska värmas med bergvärme och vattenburen golvvärme.
Utsikten från bostadens nästan 60 meter långa sydostsida, cirka tio meter från sjön, blir extraordinär med ett tiotal reflexfria glaspartier från golv till tak. Vid strandbrynet ligger en ny flytbrygga och cirka 200 meter upp på land, vid vägen som leder ut till udden, vaktar ett par rediga grindstolpar i sten med fjärrstyrda ekportar.
Mannen som bygger heter Bertil Nygren och är affärsman. Han är inte folkbokförd i Sverige utan i England dit hans familj emigrerade 1979.
Bertils far, 89-årige Bengt Nygren, som numera bor på ön Tortola i Västindien var en av Sveriges främsta entreprenörer på 60- och 70-talen. Det var han som skapade Buketten-imperiet och under en tid var Europas oomstridde blomsterkung. Bengt Nygren gjorde sig en förmögenhet och hade en kombinerad bostad och huvudkontor i en lyxvillavilla i mexitegel i Hyndevad. 1978 sålde Bengt Nygren den svenska delen av sitt livsverk men familjens koppling till Eskilstuna är alltjämt stark.
Familjen äger mark vid Hjälmaren och både Bertil och Bengt har årligen tillbringat mycket tid vid sjön.
"Sjöstugan" som det nya huset anspråkslöst benämns av Bertil Nygren skulle kunna vara en garant för att även kommande generationer kan fortsätta spendera tid i området. Om det inte vore för att det ställts krav på att huset ska rivas.
Uppfattningarna om huruvida husbygget är helt legitimt eller ett uppenbart brott mot strandskyddet varierar. Men en sak är säker, Bertil Nygren har inte gjort något formellt fel.
I maj 2018 togs ett delegationsbeslut i stadsbyggnadsnämndens namn om bygglov utifrån ritningar som visade husets utformning, storlek och placering. I bygglovet nämns att huset i sin helhet ligger inom strandskyddat område. Det är dock inget problem, enligt bygglovet, eftersom huset byggs på redan hävdad mark och att hemfridszonen inte utökas. Därför behöver Bertil Nygren inte ansöka om strandskyddsdispens, står det uttryckligen i bygglovet.
Undantag från kravet på att inhämta strandskyddsdispens, för att marken anses vara "hävdad" och "ianspråktagen" saknar dock stöd i lagstiftningen – vilket skulle komma att uppmärksammas längre fram.
Möjligen hade husbygget kunnat avslutas och planenligt tas i bruk 2021 om det inte vore för det där med grindarna. Vid infarten till området har Nygren nämligen låtit resa ett par iögonfallande grindfästen i sten.
En person skriver till miljökontoret att "de nybyggda grindstolparna för tankarna till Kinesiska muren".
Byggnadens storlek i förhållande till de hus som revs väckte frågor och hösten 2019 fick miljökontoret in en anmälan om misstankar om strandskyddsbrott.
Miljökontoret sorterar under miljö- och räddningstjänstnämnden och har tillsynansvaret för strandskyddet. Där tolkades regelverket i helt motsatt riktning än den som stadsbyggnadsnämnden gett uttryck för.
Byggnationen av timmerhuset hade tveklöst krävt strandskyddsdispens, ansåg miljökontoret, som tillfälligt övertrumfade stadsbyggnadsnämnden.
I april 2020 fick Bertil Nygren ett föreläggande om att omedelbart stoppa allt arbete och "återställa olovliga åtgärder" på fastigheten. Han fick ett år på sig att bland annat riva huset och grindstolparna samt åtgärda eventuella markskador.
Bertil Nygren reagerade med förvåning. Han viftade med det beviljade bygglovet och förklarade att kravet var orimligt och att bygget dittills kostat honom minst 30 miljoner kronor. En rivning skulle kosta minst lika mycket, uppgav han. Dessutom, påpekade Nygren, var det miljökontoret som godkände avloppsanläggningen, och därmed hade kunskap om huset i ett tidigt skede. Varför komma och klaga nu?
Bertil Nygren accepterade att grindkonstruktionen måste flyttas men han överklagade besluten om husbygget till länsstyrelsen och begärde inhibition. Länsstyrelsen gick på miljökontorets linje och kravet stod fast.
Då vände sig Nygren till stadsbyggnadsnämnden med en ansökan om strandskyddsdispens och i slutet av augusti beviljade nämnden dispens.
Trots att juridiken för stunden talar till Nygrens fördel är inget avgjort. Länsstyrelsen har ytterligare en vecka på sig att granska nämndens beslut och en överprövning kan leda till att beslutet godkänns, ändras eller upphävs.
David Aronsson, inspektör på miljökontoret i Eskilstuna medger att Bertil Nygren blivit missledd av stadsbyggnadsnämnden men säger sig ha svårt att se att länsstyrelsen skulle godkänna nämndens strandskyddsdispens.
Eskilstunaadvokaten Bengt Qvigstad företräder Bertil Nygren. Han säger att det vore orimligt om rivningsbeslutet vinner laga kraft.
– Bertil har bett mig framföra några synpunkter. Han tycker att bygglovsavdelningens bygglov är helt riktigt. Området har varit privatiserat sen 50-talet. Det har aldrig funnits några främmande människor där. Huset påverkar inte strandskyddet på något sätt och det är Nygrens bestämda uppfattning att området är ianspråktaget.
Finns det någon vilja från Nygrens sida att låta allmänheten vistas i området?
– Nej, det är en del av den privata sfären och har varit så i många år, säger Bengt Qvigstad.
Ulf Westerberg (M) är förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Den nämnd som först beviljade bygglov och meddelade Nygren att det inte krävdes någon strandskyddsdispens, men som nyligen beviljade en sådan dispens.
Ulf Westerberg tycker att det är olyckligt att kommunen är splittrad i frågan.
– Det är tråkigt att det har blivit så här och vi får se vad länsstyrelsen kommer fram till. Som moderat är jag positiv till att luckra upp strandskyddet och tillåta byggnation nära vattenlinjen. Fler borde få chansen att förverkliga sina drömmar.