Kopparstölder drabbar kyrkorna i Sörmland

Det glittrade annorlunda i fönstret på kyrkans gavel. "Jag såg att kyrkoherden satt i sakristian. Men det var något som inte stämde", säger kyrkvaktmästaren Lotta Thunholm.

Kyrkvaktmästare Lotta Thunholm och kyrkogårdsföreståndaren Claes Gustafsson är ledsna över den fräcka kopparstölden i Gryts kyrka.

Kyrkvaktmästare Lotta Thunholm och kyrkogårdsföreståndaren Claes Gustafsson är ledsna över den fräcka kopparstölden i Gryts kyrka.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Sörmland2020-09-03 04:45

Hon förstod snabbt vad som var fel. Den stora kopparplåten i fönsternischen på kortsidan var borta och glaset var krossat. Det hände i Gryts kyrka utanför Stjärnhov någon gång mellan fredagen den 28 och den 30 augusti, "den tolfte söndagen efter trefaldighet".

Det handblåsta blyinfattade glaset ligger i skärvor. Lotta Thunholm och kyrkogårdsföreståndaren Claes Gustafsson får städa upp efter tjuvarna. Vad tänker de?

– Det är respektlöst. Att stjäla från en kyrka är så lågt man kan sjunka, säger Claes. Lotta har jobbat på kyrkogården i 25 år och har varit med om flera kopparstölder tidigare. För ett antal år sedan försvann kopparhuvor från grindstolparna vid ingången till kyrkogården.

– Ja, vad säger man? Jag blir ledsen och besviken.

Stölden från Gryts kyrka är på sätt och vis typisk, säger Patrik Olsson, vd för Kyrkans försäkring AB som ägs av Svenska kyrkan och försäkrar nästan tre fjärdedelar av Svenska kyrkans församlingar.

– Kopparstölder har varit ett problem för församlingarna under lång tid. Runt 2010-2012 drog ligor runt och rev ner allt de kom över. På senare år har det inte varit särskilt många riktigt stora och planerade stölder men vi får frekvent anmälningar om stölder av den typ som drabbat Gryt, säger Patrik Olsson.

Hösten 2018 gick tjuvar upp på kapellet vid Skogskyrkogården i Katrineholm och bröt loss 50 kvadratmeter kopparplåt. Tidigare hade plåten på klockstapeln i Sköldinge kyrka försvunnit. De åtta tjuvar som gav sig på Västra Vingåkers kyrka i oktober 2011 åkte fast och blev senare dömda. De hade åkt från Karlskoga, tio mil bort. Några av dem tog ner takplåtar och hängrännor medan de andra höll vakt utanför kyrkan. På vägen från Vingåker stoppades tjuvarna av polisen som kunde beslagta koppar till ett värde av närmare 300 000 kronor.

”Hela stöldföretaget fungerade som ett välsmort maskineri”, står det i domen som senare meddelades i Nyköpings tingsrätt. Gärningsmännen hade suttit häktade i närmare två månader och sju av dem klarade sig undan med villkorlig dom. Den åttonde dömdes till fyra månaders fängelse.

När vårdslösa tjuvar bänder loss takplåtar, fönsterbleck och stuprör kan det bli stora skador på fasad och fönster. Att återställa det som stulits och förstörts blir ofta både dyrt och krångligt. 

Kyrkoherde Pär Friberg i Daga församling säger att det handlar om så mycket mer än värdet av den kopparplåt som bändes loss från kyrkan. 

– Det är ett angrepp på vårt kulturarv. 

Kommer Gud att förlåta tjuven?

– Ja, det tror jag säkert. 

Församlingen pratar nu bland annat med länsstyrelsens experter för att säkerställa att fönster och fönsterbleck ska kunna återställas korrekt. 

Patrik Olsson på kyrkans försäkringsbolag tror att de metaller som bryts loss från kyrkorna avyttras och ger tjuven snabba pengar. 

– Det är lätt att gå till en lokal skrothandlare eller en mellanhand och sälja vidare, säger han.

För att förebygga stölder och för att kunna identifiera stulen koppar har nu många församlingar börjat DNA-märka föremål och kopparplåt. 

Johan Hedlund, kyrkoherde i Eskilstuna pastorat har registrerat flera stölder i de elva församlingskyrkorna de senaste sex åren.

– Det har varit fönsterbleck och stuprör, inget stort och välplanerat. Men det tar tid och kostar pengar, det är ju församlingsbornas pengar som vi vill använda till annat, säger han. 

DNA-märkning

DNA-märkning kan användas i brottsförebyggande syfte och vid brottsutredning.
Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på kyrkornas kopparplåt ungefär som nagellack. 
Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Varje märkning är unik och kan spåras och ska på så vis avskräcka kriminella.

Vissa polisbilar har utrustats med UV-ficklampor som används för att  lättare hitta dna-märkt stöldgods och för att kontrollera äktheten på olika id-handlingar. Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!