Ostlänken, som kommer att sträcka sig mellan Järna och Linköping är en del av Sveriges satsning på höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. De ursprungliga beräkningarna har angett en summa på 170 miljarder för hela snabbtågsprojektet, men nu kan kostnaderna alltså dra iväg ytterligare.
– I rapporten kommer vi inte presentera en exakt summa, utan ett spann som ligger på 190 till 320 miljarder, säger Niclas Härenstam, kommunikationschef på Trafikverket.
Kostnadsökningarna härleds främst till att det kommer ställas högre krav på konstruktionen för att minimera risken för sättningar, alltså att rälsen inte över tid flyttar sig. Det finns även en risk att fler delsträckor kommer förläggas på bro eller i tunnel, vilket driver upp kostnaderna ytterligare.
– Vi har hela tiden sagt att det är en väldigt grov uppskattning, men den siffran var 170 miljarder, säger Niclas Härenstam.
I vilken sträckning kostnadsökningarna kommer påverka Ostlänken, som kommit längre i planering än övriga delsträckor vill Niclas Härenstam inte gå in på innan rapporten offentliggörs.
– Det kommer framgå i rapporten, men det är klart att det kommer påverka även Ostlänken, säger han.
De osäkerheter som framför allt kan ha en inverkan på just Ostlänkens kostnad är vilken teknikstandard som ska användas i projektet, då det påverkar samtliga sträckor.
Höghastighetsbanan ska till viss del samfinansieras av stat och kommuner, men Urban Granström är inte oroad över risken att Nyköping ska behöva skjuta till mer pengar ifall kostnaderna ökar.
– Egentligen inte, Sverigeförhandlingarna börjar i februari och min tolkning är att det främst kommer att påverka de delar som inte kommit lika långt i planering. Söder om Linköping vet man inte alls vart järnvägen ska gå än.
Inte heller Göran Forssberg, ordförande i Ostlänkenbolaget Nyköping-Östgötalänken AB oroas över de ökade kostnaderna.
– Nästan alla stora projekt blir dyrare än kalkylerat. Hade staten tagit tag i Ostlänken från början hade den kostat åtta miljarder kronor att bygga, säger Göran Forssberg.
Han är inte orolig för att Ostlänken bygget kommer att stoppas.
– Nej, inte alls, nu jobbar man på ambitiöst och det finns en beslutad budget på över 20 miljarder kronor, säger han.