Kräksjukan slår hårt mot Sörmland

Vi närmar oss toppen på kräksjukeberget, enligt Folkhälsomyndigheten. Vecka åtta brukar flest insjukna.

Foto:

Sörmland2016-02-25 13:28

237 fall av noroviruset som orsakar vinterkräksjukan rapporterades förra veckan, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. Fallen är spridda över landet, men bland de värst drabbade finns Sörmland, Västra Götaland och Jämtland. Antalet rapporterade fall har ökat och vi närmar oss nu toppen för säsongen.

Vinterkräksjukans säsong för 2015 och 2016 startade, enligt Folkhälsomyndigheten, vecka 48. Sedan sista veckan i juni förra året har drygt 40 fynd av kräksjukeviruset per 100 000 invånare gjorts i Sörmland. Det är flest i landet.

– Det kan variera, just i år verkar vi ligga högt, men det kan ändras innan säsongen är slut, säger Christina Kallings-Larsson, landstingets smittskyddsläkare.

Folkhälsomyndighetens siffror baseras på frivilliga rapporter, och det finns därför ett stort mörkertal gällande insjuknade.

– Vi ser bara toppen av isberget. De allra flesta söker inte vård och blir inte provtagna, man klarar av infektionen själv, säger Christina Kallings-Larsson, landstingets smittskyddsläkare.

Enligt landstingets vårdhygienenhet är det inga utbrott på sjukhusen i Sörmland just nu.

För att undvika att sprida smittan är det viktigt att stanna hemma när man är sjuk och sedan ytterligare ett par dagar. Även om du inte har symptom kan du sprida smittan flera dygn efter tillfrisknandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om