Kriminella drar nytta av de snabba lånen

Det är lätt att ta lån utan att någonsin gå in på banken. Åklagare varnar för att de snabba lånen med mobilt bank-id underlättar för kriminella.

Mobilt bank-id är bekvämt, tycker nog de flesta. Men det kan också utnyttjas av kriminella. Kammaråklagare Lukas Tigerstrand har sett det i flera ärenden.

Mobilt bank-id är bekvämt, tycker nog de flesta. Men det kan också utnyttjas av kriminella. Kammaråklagare Lukas Tigerstrand har sett det i flera ärenden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Henrik Norling

Sörmland2020-10-20 04:45

Skuldsättningen ökar. Kronofogden redogjorde i måndagens tidning för hur skulderna som lett till betalningsföreläggande nu är rekordhöga: 11,45 miljarder kronor. Samtidigt marknadsför sig en del kredit- och långivare med att de lånar ut pengar utan kreditupplysning och trots betalningsanmärkningar. Ekonomiskt utsatta drabbas av de snabba lånen, sa Vänsterpartiets Jon Thorbjörnson och Moderaternas Lotta Finstorp ansåg att de unga för att komma in på bostadsmarknaden riskerar att fastna i lån med dåliga villkor.

Men det finns andra problem med de snabba lånen. Tidningen har under hösten skrivit om olaga frihetsberövande och utpressning i Bettna, där en man avtvingades sin mobil med bank-id och fick lån tagna i sitt namn. Sammanställningen av lånen visar att utpressarna fick ut 250 000 kronor från Lendi, 190 000 från Sörmlands sparbank, 125 000 från Santander, 50 000 från Collector och drygt 49 000 från Bank Norwegian, under ett par dagar. Bara den 20 maj fick bedragarna lån på 340 000 kronor. Och offret i Bettna är inte ensamt:

– Jag kan konstatera att det är lätt att ta lån och att det utnyttjas av kriminella. Ur brottsbekämpningssynvinkel kan man tycka att det borde vara svårare. Om man pratar om Bettna-ärendet förutsätter brottet att offret inte hade några kreditanmärkningar och att det går relativt snabbt att ta de här lånen, säger kammaråklagare Lukas Tigerstrand, som ledde utredningen om människorovet.

Han tror, att det varit svårare att ta lånen på traditionellt sätt.

– Jag tror att det skulle ha varit betydligt svårare om man måste boka tid på banken och går dit och pratar med sin bankman. Det tar längre tid.

Den springande punkten, säger Lukas Tigerstrand, är mobilt bank-id.

– Mobilt bank-id förekommer både i bedrägerier och i situationer som mer är att betrakta som rån. Jag har sett i både bedrägerier och rån att mobilt bank-id utnyttjas. Det finns också exempel där man tvingar andra att logga in med bank-id och beställa saker.

Han kan inte svara på om det är lättare att ta lån hos mer etablerade banker eller hos nyare aktörer.

– Jag kan ju konstatera att även Sörmlands sparbank finns med bland långivarna här. Men det finns också kreditgivare som jag inte känner till.

Kronofogden, där skulderna till slut kan hamna, vill att det utreds om ett nationellt register för kreditupplysning behövs. Men har man stabil ekonomi och någon tar en mängd lån i ens namn på kort tid, blir inte det problemet löst även om det skulle finnas ett nationellt register, konstaterar Max Wallenberg, presstalesperson hos Kronofogden.

– Det är en situation som är mer rån-artad, säger han.

Charlotta Mauritzsson arbetar på NBC, Nationellt bedrägericentrum, inom polisen. Hon skriver i mejl till tidningen att man inte ser så många anmälningar med den typ av gisslan-situation, som Bettna-ärendet handlade om.

"Men oavsett är det ett allvarligt brott som drabbar den enskilde hårt. Det vanligaste är att bedragarna försöker övertyga dig om att du ska identifiera dig via mobilt bank-id eller bankdosa och därigenom genomför låneansökningar i ditt namn."

Råden från polisen är att aldrig identifiera sig via bankdosa eller signera något via mobilt bank-id, på uppmaning av någon som själv tagit kontakt.

"Det gäller oavsett vem avsändaren är", skriver Charlotta Mauritzsson.

Sörmlands sparbank har erbjudits att kommentera de lätta lånen, men har avböjt.

Hantera bank-id säkert

Var mycket försiktig om någon kontaktar dig och ber dig logga in med bank-id. 

Läs texterna i appen noga när du handlar för att kontrollera att du bara signerar köp du verkligen gör.

Aktivera notiser för bank-id och läs notiserna om de kommer. Om någon annan beställt ett nytt bank-id åt dig, kontakta banken och spärra ditt bank-id. 

Spärra bank-id via banken om du tappar telefonen, säljer den, eller om du råkat ge koden till någon annan. 

Källa: Finansiell ID-Teknik BID AB, som äger Bank-id.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!