Mikael Öhman och Kristian Bengmark tar emot i företagets lokaler i det gamla krutbruket i Åker, mellan Gnesta och Strängnäs. Där har de byggt upp tre klimatzoner som ska efterlikna höst, vinter och sommar och där saffranskrokus odlas på höjden.
Eftersom det är ett pilotprojekt med ett helt nytt sätt att odla så får tidningen inte ta bilder var som helst och inte heller beskriva exakt hur processen går till. Men sammanfattningsvis handlar det om att odla vertikalt och hydroponiskt. Alltså att man odlar på höjden utan jord, med bara vatten under lökarna. De kan då stå tätt intill varandra och behöver inte det avstånd mellan plantorna som krävs ute på friland, där det inte heller går att odla i flera våningar.
– Vi kan alltså maxa utrymmet och få ut mycket saffran per kvadratmeter. När vi är igång ordentligt blir vi den största odlaren i världen, säger Mikael Öhman som är den som initierat projektet och jobbar med produktionen. Kollegan Kristian Bengmark står för försäljningen.
Saffranskrokus blommar först på hösten. Mikael visar upp en skalad blomlök med små prickar, där nya blommor kommer att växa fram.
– De vilar i sommarvärmen men då händer det mycket inuti löken, och embryon till nya blommor bildas. Vi är de enda i världen som producerar egen lök inomhus, säger Mikael Öhman och berättar att de till nästa odlingsomgång kommer att vara självförsörjande på lökar.
Med sitt egna klimatsystem och rätt ljusspektrum ska företaget kunna snabba på hela växtprocessen för att få ut fler skördar per år.
– Med ljus och näring kan man jobba med kvalitet och storlek på växten. Det är en balansgång. Vi vill få ut så mycket som möjligt men bibehålla hög kvalitet, säger Mikael och plockar ur de tre röda märkena som växer mellan de ljuslila kronbladen och lägger dem i handflatan för att visa var gränsen för bra kvalitet går. Det är bara det rödaste som ska användas.
– Vi måste automatisera så många steg som möjligt, säger han och förklarar att de har en robot som utvecklats för att kunna scanna av vilka blommor som är redo att skördas och sen också göra jobbet.
– Vi är så vana vid saffran till bara lussebak, men det är så otroligt mycket mer man kan göra, säger Mikael Öhman som nätverkar för fullt för att hitta möjliga lokala samarbetspartners.