Kulturhistoriskt skyddade objekt kartläggs

I Södermanland är 4600 objekt skyddade på grund av sina kulturhistoriska värden. Länsstyrelsen har nu kartlagt alla objekt för att förbättra det långsiktiga skyddet av värdefulla byggnader och miljöer.

Sörmland2015-07-06 07:03

Majoriteten av objekt som skyddas av skydds- och varsamhetsbestämmelser är byggnader. Övriga kan exempelvis vara stenmurar, träd eller alléer som har betydelse för kulturmiljön. Den nya kartläggningen går under benämningen "räkna q" och genomförs i elva län.

– Vi får för första gången en heltäckande bild över den bebyggelse som är skyddad enligt lag, säger Ebba Gillbrand, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen.

Den starkare formen av skydd heter skyddsbestämmelse och är den mest använda i Södermanlands län. I många andra län är formen varsamhetsbestämmelse vanligare vilket skiljer ut länet från de flesta andra. Däremot är det 1,5 procent av det totala byggnadsbeståndet som är skyddat medan det 1.6 procent i de andra elva länen som genomför samma kartläggning. I Hallands län har en totalinventering lett till att 10 procent av den totala bebyggelsen har sådana kulturhistoriska värden att de bör ges skydd.

– Om vi i Södermanland skulle komma fram till samma slutsats som Hallands län skulle ytterligare 17200 byggnader behöva ett formellt skydd, säger Ebba Gillbrand.

Kartläggningen "räkna q" har registrerats i en databas och kommer att uppdateras varje år. Den kommer användas som kunskapsunderlag i samhällsplaneringen och som underlag för miljömålsuppföljningen. Det är främst kommunerna och Länsstyrelsen som kommer använda databasen, men den finns tillgänglig för intresserade bland allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om