– Vi har kläckt fram vaktlar förut och har också fyra vuxna hönor. Men de har ingen tupp, så inget ägg våra höns lägger går att kläcka. Då gjorde vi ett experiment, för vi hörde att man kan få kycklingar från butiksägg. Jag åkte till Hemköp köpte ett sexpack ekoägg.
De lade äggen i sin äggkläckningsmaskin där temperaturen och luftfuktigheten hela tiden är rätt. Äggen ska också vändas två gånger om dagen.
– Efter några dagar lyste vi på äggen, man kan se genom skalet om någonting är på gång, och då såg vi att fyra av äggen var befruktade.
Tre av äggen klarade sig ända fram till kläckning, 21 dagar senare.
– Den första dagen var det en kyckling som tittade fram. Andra dagen kom två till, då fick hen lite kompisar. De är ju sociala djur, och vi har ju lite vaktlar som kompisar, men den första blev väldigt glad när det kom en ny kyckling och gick genast fram och la sig vid den, säger Emmelie Hedström.
De tre kycklingarna, som av familjen kallas för "Hemköpsgänget", bor nu med vaktelkycklingarna under värmelampan.
– När de vuxit upp ska de få flytta ut på gården till våra andra hönor. Vi hoppas alla tre är hönor, om någon av dem är en tupp får vi försöka skänka bort den.
Anledningen är att man inte får ha tupp i tätbebyggt område.
Åsa Odelros är rådgivare för ekologisk fjärdefäproduktion och jobbar även åt branschorganisationen Svenska ägg. Enligt henne är det som hänt inte särskilt märkligt.
– Det är inget under som har skett, vi förordar att de ekologiska flockarna ska ha tuppar. De gör stor nytta i hönsflocken när man har äggproduktion med utevistelse. Tupparna hjälper till att fösa in och ut hönorna, de skyddar och varnar hönsen mot faror och presenterar bra beten för hönorna, säger hon.
Att tupparna då och då befruktar hönorna är naturligt. Enligt Åsa Odelros innebär det inget negativt för konsumenten, och bryter inte mot några livsmedelsbestämmelser.
– Ägget är aldrig i 37,5 grader, vilket krävs för att ett befruktat ägg ska växa och utveckla en kyckling. Det händer aldrig i vår kylkedja, det skulle inte vara möjligt. Men om lägger sådana ägg i en äggkläckningsmaskin kan man få fram kycklingar, och de är perfekta, det är inget fel på dem.
Så man behöver inte vara rädd för att en död kyckling ska trilla ur frukostägget?
– Nej, det är helt orimligt att man skulle få till de omständigheter som krävs av en slump under så lång tid.