– Det är mycket under normalt temperaturläge. Det betyder att förbrukningen ökar till i närheten av rekordnivåer, säger Björn Klasman, analytiker vid Energimarknadsinspektionen.
Norge hade rekordförbrukning på onsdagen. Tidigare i januari har även Finland haft rekordförbrukning.
– Det är för att vi värmer upp bostäder med el som det blir högre förbrukning vid kallare temperatur. Många har installerat luftvärmepumpar i sina villor, men verkningsgraden i värmepumparna blir sämre ju kallare utetemperatur det är. Då blir det ytterligare en påspädning genom att elen måste gå in för att värma upp bostäderna.
– Plus att folk kanske agerar genom att slå på elfläktar inomhus om de har kallt och dragigt. Det blir ett ansträngt läge. Det handlar om effekt. Enstaka timmar blir det väldigt ansträngt.
Björn Klasman menar dock att det inte är någon risk för att energin ska ta slut.
– Situationen är god när det gäller vattenmagasinens nivåer. Det ska redan nu till helgen vända och bli varmare igen. Då kommer man att se betydliga sänkningar i förbrukningen.
Dessutom är den så kallade effektreserven aktiverad. Den består bland annat av äldre oljekraftverk som är startberedda, men som än så länge inte har behövt användas.
Faraz Azima, vd på eljämförelsesajten Elskling, konstaterar att elpriset har skjutit i höjden under januari.
– Ett ökat elbehov ger ofta ett stigande elpris. På utbudssidan har vi alla reaktorer utom Ringhals 2 i drift och vi har gott om vatten i magasinen. Trots detta har elpriset stigit kraftigt under januari som varit betydligt kallare än normalt.
I elområde 3, där Eskilstuna, Strängnäs och Flen ligger, har 45,3 procent av alla elkunder rörligt elavtal.
– Dessa hushåll kan vänta sig en höjd elräkning för januari. Hushåll med fast elpris påverkas inte, säger Faraz Azima.
Medelpriset för januari är så här långt 33,2 öre per kilowattimme för boende i elområde 3. Det kan jämföras med noteringen från december 2015 som blev 18,2 öre per kilowattimme.
– En villa som förbrukar 20 000 kilwattimmar per år förbrukar troligen cirka 2 500-3 000 kilowattimmar i januari. Elprisökningen resulterar i cirka 450 till 560 kronor högre elräkning på grund av prisökningen, säger Faraz Azima.