Lagen ger dig rätt att passera innergården

Kan en bostadsrättsförening förbjuda någon att använda grillplatsen? Nej. Allemansrätten gäller.

Allemansrätten, som är inskriven i grundlagen, ger allmänheten stort inflytande vad gäller passage av mark oavsett vad skyltar säger.

Allemansrätten, som är inskriven i grundlagen, ger allmänheten stort inflytande vad gäller passage av mark oavsett vad skyltar säger.

Foto: Tommy kägo

Sörmland2021-06-28 06:33

Fastighetsägare har en förkärlek att sätta upp skyltar om privat område – förbjudet att beträda, privat brygga eller någon annan formulering – för att utestänga andra än boende att beträda platsen.

Har man som fastighetsägare rätt till det?

Ja, om man har tillstånd från kommunen. Då gäller lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (paragraf fem). Samtidigt ska kommunen ta hänsyn till bland annat allemansrätten, som finns inskriven i en av Sveriges grundlagar.

Allemansrätten är ingen lag som är definierad och rättsfallen är få, därför gör det saken lite extra komplicerad att räta ut. 

Nils Hallberg är miljörättsjurist på Naturvårdsverket och Maria Rolf är friluftssamordnare på Länsstyrelsen i Södermanland och kan bena ut. De säger att allemansrättens huvudsyfte är att inte störa eller förstöra. 

– Men allemansrätten är också situationsberoende och då får man göra en rimlighetsprövning, fortsätter Nils Hallberg.

Det som du anser är låg volym kanske fastighetsägaren upplever som hög. Att du städat efter dig vid badplatsen kanske fastighetsägaren anser fortfarande är skräpigt. Att du badar från en brygga går an, men ska bryggägaren till exempel ha midsommarfest på bryggan får du flytta på dig.

undefined
Får man sätta upp skyltar hur man vill? Lagen om skyltning gäller samt allemansrätten.

Allemansrätten säger att du får vara på en fastighet utan tillstånd. Du får passera om det inte är en industritomt eller åkermark eller en villatomt, som är avgränsad av staket eller buskar. 

Men hemfridszonen gäller, det vill säga är tomten inhägnad så krävs tillstånd av fastighetsägaren.

Men hur gäller hemfridszonen för bostadsrätter och flerbostadshus, som sällan är inhägnade? Och gäller allemansrätten även i tätort?

Ja, du får till exempel passera gående eller cyklande en innergård mellan två gator, förklarar Nils Hallberg. Du får spela kubb på en gräsyta intill ett flerbostadshus, men anser fastighetsägaren att du stör får du flytta på dig.

– Du får även tillfälligt använda till exempel en grillplats på en innergård, säger Nils Hallberg.

Hemfridszonen för en lägenhet är nämligen väldigt "tight" och sträcker sig bara till fasaden och balkongräcket, menar Nils Hallberg.

Om någon i kvarteret anser att personen som är på fastigheten stör ska den polisanmäla.

– En bostadsrättsförening kan inte polisanmäla utan det ska enskild göra, säger Nils Hallberg.

Allemansrätten är Sverige ganska ensamt om och betraktas ibland som en nationalsymbol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!