Läkare skrev ut för mycket mediciner

En läkare i 80-årsåldern bosatt i östra Sörmland blir av med sin läkarlegitimation, eftersom han anses vara grovt oskicklig som läkare.

Sörmland2013-10-29 09:00

Läkaren, som är drygt 80 år, har arbetat sedan 1960-talet och är specialist i allmänmedicin. Han bedriver sin mottagning i hemmet i sydöstra Sörmland. Men en inspektion visar att han skriver ut omotiverat mycket narkotikaklassade läkemedel.

Det var efter en anonym anmälan om att många kunder på ett apotek i Stockholm hämtat ut narkotikaklassade läkemedel som läkaren började granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Mellan januari och oktober förra året skrev läkaren ut 1300 recept på narkotikaklassade läkemedel eller mediciner som innehåller kodein. Han har inte dokumenterat patienterna på ett korrekt sätt, utan haft lösa anteckningar om många av dem.

Enligt patientdatalagen ska en journal bland annat innehålla uppgifter om patientens identitet, om bakgrunden till vården och om den information som patienten fått i fråga om alternativa behandlingar. Dessutom ska man kunna se vem som gjort anteckningarna och när.

Ofta har läkaren skrivit ut sömnmedel och smärtstillande mediciner i en omfattning som långt har överskridit maxdos per dag.

Exempelvis Flunitrazepam, också känt som Rohypnol, ska enligt FASS förskrivas med särskild försiktighet. Tabletten är särskilt eftertraktad i kriminella missbrukarkretsar och kallas för "brottsdrogen". Läkaren har skrivit ut det till många patienter under lång tid.

Flera läkemedel riskerar att ge allvarliga biverkningar om de kombineras eller tas i för hög dos. Ett överintag av Sobril kan exempelvis hos äldre orsaka förvirring. "Patienten har inte fått god vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet", skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som har tagit del av IVO:s utredning.

Utdrag ur receptregistret visar att läkaren även skrivit ut så mycket Citodon att en patient kunnat ta 7 tabletter per dag, jämfört med den ordinerade dosen 1-2 tabletter per dag. I vissa fall har överförbrukningen varit ännu större.

Läkaren har inte vidtagit några åtgärder för att analysera patienternas förbrukning när ett missbruk funnits eller till och med ökat.
Nämnden skriver i sitt utlåtande att läkaren bland annat har visat "en uppseendeväckande likgiltighet inför patienternas oerhört graverande överförbrukning av narkotiska läkemedel". Läkaren mister därför sin legitimation med omedelbar verkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om