2006 fanns 7 337 statliga jobb i Sörmland. Sju år senare hade antalet sjunkit till 4 080. Allt enligt statistik från SCB.
Arbetsförmedlingen är ett exempel på myndigheter som centraliserat sin verksamhet. För tio år sedan fanns bemannade kontor i samtliga länets kommuner. I dag är Oxelösundskontoret nedlagt. Oxelösundsbor med ärende till arbetsförmedlingen hänvisas till Nyköping, eller till internet.
Nu står kontoren i Vingåker, Trosa och Gnesta på tur. I Vingåker har Arbetsförmedlingen sedan flera år tillbaka haft öppet enbart för bokade besök hos en handläggare som rest dit från Katrineholm. Men nu har den nuvarande lokalen sagts upp. Områdeschefen Monica Ståhl förklarar förändringen med att man vill anpassa servicen till en förändrad kundgrupp.
– Vingåker kommun har en stor del nyanlända med andra behov. Därför behöver vi samordna och samlokalisera vår verksamhet med kommunens.
Även i Trosa och Gnesta väntar förändringar, även om det ännu inte är bestämt exakt vilka.
– Vi diskuterar en avveckling av nuvarande lokaler och det kommer ett beslut senare i år, säger Monica Ståhl.
Också här motiveras förändringen med att man vill anpassa verksamheten till målgruppen, även om det inte är säkert att det blir på precis samma sätt som i Vingåker.
Kontoret i Gnesta har i dag fyra medarbetare. Monica Ståhl understryker att ingen ska sägas upp som följd av förändringarna. Det troliga är att de istället erbjuds jobb på närliggande kontor.
SCB:s statistik visar att det är småkommunerna som utsätts för den största åderlåtningen när statliga myndigheter organiserar om. Vingåker hade till exempel 119 personer med statliga jobb 2006. Fem år senare var antalet nere i 38. Därmed hamnar Vingåker på plats fyra i listan över svenska kommuner som tappat flest statliga jobb under perioden.
Nästan lika illa är det i Oxelösund, där de statliga jobben minskade från 141 till 62 under perioden.
Begreppet statliga jobb täcker ett brett område, från högskolor och universitet till Banverket och Statens strålskyddsinstitut. Vi har valt att granska utvecklingen inom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket, tre myndigheter som vanliga medborgare ofta har kontakt med .
Om myndigheterna dragit ner på personalen på de minsta orterna så är utvecklingen den motsatta i de största. Ett exempel är Skatteverket som under de senaste tio åren koncentrerat sin sörmländska verksamhet till Eskilstuna. Eskilstunakontoret har i dag 151 medarbetare, en ökning med 35 mot för tio år sedan. I gengäld har det försvunnit jobb från både Nyköping och Katrineholm. Katrineholmskontoret hade tio anställda 2006, i dag är det bara tre kvar.
Statliga myndigheter ska vara varsamma med skattebetalarnas pengar och bedriva verksamheten effektivt, heter det i direktiven från regeringen. Det kravet används ofta som argument när myndigheter centraliserar och lägger ner småkontor.
Men regeringen är också tydlig med att myndigheterna ska organisera sig så att de kan ge den service som medborgarna behöver. Och nu höjs fler och fler röster för att det är dags att ändra kursen. Även regeringen har regerat och öppnar nu för att flytta ut statlig verksamhet från Stockholm. De första besluten kan komma redan i år. Vilken verksamhet som kan bli aktuell eller vart den ska flytta vill man däremot ännu inte ge besked om.
I morgon:
"Vi på landsbygden betalar också skatt"