Gårdagens landsbygdsting i Björnlunda inleddes med ett anförande av landsbygdsdirektör Ulrika Lundberg om den sörmländska landbygdens utveckling de kommande fem åren och dess utmaningar. Bland annat tog hon upp lantbrukets minskade lönsamhet.
– I just vårt län har vi även en utmaning vad gäller åldersstrukturen i lantbruket. Det är rätt unikt att en så hög andel av lantbrukarna här är över 65 år, säger Lundberg och menar att höga markpriser och dålig lönsamhet gör det svårt för yngre generationer att ta över.
Men den sörmländska landsbygden handlar ju inte bara om lantbruk. Andra utmaningar berör exempelvis nedläggningshotade skolor och nedlagda affärer ute på de mindre orterna. Enligt Ulrika Lundberg behövs det ett större lokalt engagemang med aktiviteter på hemmaplan.
– Landsbygdsbefolkningen måste slita mer för att få något än vad man behöver göra i stan, där kommer det lite av sig självt, säger hon och syftar på närheten till Stockholm och ambitionen att inte bara vara en sovstad till huvudstaden.
Enligt Ulrika Lundberg ökar både boende och sysselsättning i länet och målet är att den utvecklingen ska fortsätta men i snabbare takt. Bland annat måste satsningar på bredband och mobiltäckning prioriteras för att andra delar av den sörmländska landsbygden ska kunna utvecklas.
– Finns inte bredband och mobiltäckning kan inte mindre företag ta betalt, menar hon.
En ny och stor post i landsbygdsprogrammet handlar om servicepunkter, det vill säga att man skapar olika tjänster så människor slipper åka in till de större tätorterna för att inhandla dagligvaror och hämta ut paket. Med ett ökat serviceunderlag kan man ha kvar skola, affärer och bussförbindelser.
– I till exempel Högsjö, Tystberga och Nävekvarn har man jobbat med att sådana här servicepunkter ska växa fram, säger Lundberg.
– Och så den digitala lanthandeln i Stavsjö, där man har ett avtal med en Ica-butik i Norrköping som levererar varor.
Om fem år hoppas Ulrika Lundberg att man lyckats utveckla ett lokalt engagemang där människor driver sina egna behov i en levande landsbygd som kan leverera svenska råvaror och närproducerat som det i dag finns en stor efterfrågan på.
– Det finns en ökad framtidstro som jag inte tycker att vi sett på många år och en väldigt bra kraft i länet, avslutar hon.