I september i fjol skrev tidningen om en skolanställd man, som stod åtalad för en lång rad brott. Bland annat åtalas han för grov kvinnofridskränkning, där sex olika fall av misshandel ingick. Han anklagades också för våldtäkt och egenmäktigt förfarande mot samma kvinna. Han åtalas även för grov fridskränkning mot barn, där exempelvis olaga tvång ingått.
Men rättsprocessen tycks ha dragits i långbänk och försenas gång på gång. Polisen inledde sin utredning i januari 2021. Åklagaren lämnade in stämningsansökan den 20 september i fjol. Det var också då tidningen skrev om utredningen.
Huvudförhandling, alltså rättegång, sattes första gången ut till början av december i fjol. Men den ställdes in eftersom den misstänkte mannen inte dök upp. Nästa datum för huvudförhandling var den 7 februari i år. Men även då ställdes rättegången in. Huvudförhandling kunde äntligen inledas den 21 mars och pågick i några dagar. I normalfallet brukar dom meddelas omkring två veckor efter att rättegången är avslutad. Men även domen har skjutits upp.
Först skulle domen enligt tingsrätten meddelas den 8 april. Den blev uppskjuten till den 20 april. Men inte heller då meddelade tingsrätten någon dom, utan den sköts upp till den 27 april. Skälet som uppgetts till tidningen är hög arbetsbelastning.
Men lagmannen vid den aktuella tingsrätten, som inte är Nyköpings tingsrätt, säger att domen bara skjutits upp en gång. Datumet den 8 april var infört i systemet av misstag.
– Beslutet som tingsrätten gav var att dom skulle ges den 20 april, sedan har domen skjutits upp en vecka, till den 27 april.
Lagmannen konstaterar att regeringen begär att domstolarna avgör 75 procent av brottmålen inom fem månader.
– Det målet når vi, men det förekommer också att det tar lite längre tid än fem månader.
När det gäller själva rättegången säger lagmannen att målet var planerat att sättas ut på hösten, men ställdes in när den misstänkte inte kom. Den andra gången rättegången ställdes in var det för att en annan deltagare fick akut förhinder.
– Jag tyckte att vi var snabba att sätta ut det igen. När det är så pass stora mål är det knepigt att sätta ut dem, det är många som ska vara med, vittnen, målsägarbiträden, försvarare, säger lagmannen.