Först kom Inspektionen för vård och omsorgs, Ivo, besked att läkare som är anställda med vikariatsförordnande inte ska få arbeta självständigt vid en akutmottagning.
Finns det en vikarierande läkare på akutmottagningen måste det också finnas en legitimerad läkare på plats, som stöd och med det övergripande ansvaret.
I dag finns legitimerad läkare på plats dagtid på lasarettet, men övrig tid finns det läkare som har så kallad bakjour och ska kunna inställa sig inom trettio minuter.
Den organisationen måste göras om efter Ivo:s påpekande, och gäller hela landet.
På Nyköpings akutmottagning har man i dag en akutläkare, men eftersom akutläkarsatsning gått trögt tvingas Nyköpings akutläkare även täcka upp på länets övriga akutmottagningar.
Marie Söderkvist har nu till uppgift att se över hur man kan lösa situationen med bättre läkarstöd.
Dessutom har hon att tag ta i resultaten från den nationella patientenkäten för landets akutmottagningar. I den enkäten hamnar landstinget långt ned vad gäller väntetider, bemötande, om man som patient rekommenderar akutmottagningen.
Mälarsjukhuset får i betyg 45 när det gäller tillgänglighet (skala 0 till 100 där 100 är ett bäst). Nyköpings lasarett får betyget 51. Kullbergska sjukhusets akut får betyget 69, som är genomsnittet i landet.
– Vi behöver jobba mer med tillgängligheten och läkarkompetensen, säger Marie Söderkvist.
Ett arbete som är igång. På akutmottagningen i Nyköping har man till exempel placerat en Ipad i besöksrummet med ett frågeformulär, som gör att man direkt kan se vad patienten eller anhörig upplevt varit bra eller mindre bra.
Ett annat arbete är nya rutiner för hur små barn ska smärtlindras, och så har en sjuksköterska med särskilt ansvar för patientsäkerhetsarbetet nyligen anställts.