Försommaren 2020, Region Sörmland primärvårdschef Anna Ormegard uttalar sig i tidningen kring den helt nya grupp av covidpatienter som tagit hela världen på sängen; de som inte behövde läggas in för intensivvård men som led av långvariga symptom:
"Vi försöker så gott det går att sprida informationen och uppmärksamma såväl öppenvården som rehabresurserna i länet på den här patientgruppen. Men eftersom sjukhusvården fortfarande är vår prio ett är detta lite som att springa på ett löpband som rullar åt andra håller, vi hinner helt enkelt inte med. Jag får be alla långtidssjuka coronapatienter om ursäkt och förståelse för att vi kämpar på så hårt vi kan."
Nu har ett år gått, hur fungerar det i dag? Kan vårdcentralerna bättre fånga upp människor med långtidscovid?
– Det är fortfarande ett jättestort lärande, men jag tycker att vi verkligen försökt hitta vägar för att hjälpa de här patienterna, säger Anna Ormegard.
– Parallellt med vårt övriga arbete försöker vi på alla sätt att lära oss mer, och redan för ett år sedan började vi i arbetsgrupper tillsammans med länets kommuner titta på rehab för långtidssjuka och för dem som legat i respirator.
Nu finns därför samlade rutiner för de olika yrkeskategorier som på vårdcentralerna, i kommunerna och i specialistvården kommer i kontakt med människor som drabbats av långtidscovid. Det handlar om stöd för personalen i allt från intervjuer med patienterna till andningsövningar att arbeta med i stöttande rehabilitering.
– Sedan konstaterar jag ödmjukt att det inte räcker med rutiner. Det finns fortfarande patienter som inte blir förstådda utan hamnar mellan stolarna. Och det är viktigt att vi fortsätter bli bättre på att hjälpa dem. Vi har gjort en särskild utbildningsinsats för våra fysioterapeuter; en viktig länk till rehabilitering för de drabbade. Och vi kommer att ha liknande insatser för läkarna. Det är jätteviktigt att hela team med läkare, sköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut och psykolog stöttar på vårdcentralerna.
I Sörmland finns ännu ingen speciell postcovid-mottagning, som flera svenska sjukhus i dag har. Men det är på g.
– Det är ett uppdrag vi jobbar med och jag hoppas vi ska vara igång med en specialistmottagning till hösten. I dag remitteras ett fåtal till specialistvård i Stockholm, medan de allra flesta är primärvårdspatienter.