Det finns beräkningar som säger att fjolårets skördar blev de magraste sedan mitten på 50-talet.
Det förekom stora skillnader länen emellan. I Sörmland räknar man med att med att mellan 50 och 60 procent av skörden torkade bort. I Östergötland omintetgjordes samtidigt “bara” 30 procent av skördarna och på Gotland gick så mycket som 75 procent förlorad. Allt enligt lantmännens egna beräkningar.
Som en följd av fjolårets väder så finns i dag en viss brist på havreutsäde.
Lantmännen har gått ut med ett stödpaket till sina medlemmar och höjt återbäringen med två procent, sammanlagt har Lantmännen i Sverige betalat ut 220 miljoner kronor.
– Men just nu är den verkliga snackisen att vi skulle behöva regn så snart som möjligt, säger Anders Krafft. Och så vitt jag kan se i tiodygnsprognosen från SMHI så syns det inget regn alls.
– Det är bekymmersamt på riktigt.
Nu är andelen jordbrukare som satsat på en höstsådd av raps ganska stor i Sörmland.
En satsning som är följdriktig med tanke på fjolårets sommar och en satsning som visade sig klok med tanke på att vintern blev mild.
Det är för tidigt att ropa hej redan nu eftersom det fortfarande kan komma järnnätter
– Jag vet att höstrapsen som såddes 2005 eller 2006 frös i Mälardalen, men då hade vi extremt kallt om nätterna så sent som i april. Om det ser ut som det gör just nu, med några få minusgrader nattetid och sedan plusgrader om dagarna, så ska rapskörden klara sig bra.