Lärare vittnar om trängsel i skolan

Lärare som går till jobbet trots att de känner sig sjuka, och rekommendationer om att hålla avstånd som inte går att följa i praktiken. Det vittnar en grundskollärare i Nyköping om.

Undervisning bedrivs delvis på distans, och vid utbrott har klasser skickats hem och ibland hela skolor stängts. Men det är svårt att följa rekommendationerna om att hålla avstånd i skolorna, enligt en lärare.

Undervisning bedrivs delvis på distans, och vid utbrott har klasser skickats hem och ibland hela skolor stängts. Men det är svårt att följa rekommendationerna om att hålla avstånd i skolorna, enligt en lärare.

Foto: JESSICA GOW / TT

Sörmland2021-04-29 04:45

– Många går till jobbet med en klump i magen.

Det säger en mellanstadielärare i Nyköpings kommun. Hon vill inte ha sitt namn i tidningen, men vi kan kalla henne Anna.

Många barn och unga har smittats under den tredje vågen av pandemin, och runtom i länet har skolor tvingats stänga helt under kortare perioder efter stora covidutbrott bland elever och personal. Även på Annas skola har viruset trängt in.

– Vi har haft ganska många fall, både bland barn och vuxna, säger hon.

För att försöka begränsa smittspridningen har högstadie- och gymnasieskolor i Sörmland gått över till att hålla åtminstone delar av undervisningen på distans. För personal och elever som är i skolan gäller rekommendationer om att hålla avstånd. Lärare uppmanas att undvika fysiska möten med varandra.

Men verkligheten är en annan, enligt Anna. Alla lärare har inte egen uppkoppling. I stället händer det att en grupp sitter tillsammans och kopplar upp sig gemensamt till digitala möten. Personalutrymmena är för små, och många trängs under fikapauserna. I matsalen är det för många elever och vuxna samtidigt för att trängsel ska kunna undvikas.

– Det går liksom inte att komma undan, eller att sprida ut sig tillräckligt, egentligen, säger Anna.

Dessutom händer det att lärare går till jobbet även om de känner sig lite sjuka, enligt henne. De upplever att konsekvenserna för eleverna och för den egna arbetssituationen blir för jobbiga om de är hemma länge, menar hon.

Skolchefer som tidningen varit i kontakt med håller med om att situationen är svår, även om de pekar på att många åtgärder vidtagits.

– Våra lokaler sätter vissa begränsningar. Egentligen är det ett omöjligt uppdrag att se till att elever och vuxna glesas ut, så länge vi inte har mycket större lokaler, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolan i Eskilstuna.

För att ändå minska trängseln så mycket som möjligt bedrivs distansundervisning på Eskilstunas högstadier, med mellan en tredjedel och hälften av eleverna närvarade, och Årbyskolan har delvis flyttat till andra lokaler.

I Nyköping är Anci Stierna grundskolechef. Även här har högstadiet delvis undervisning på distans. Och även hon medger att det ibland kan vara svårt att upprätthålla distansen, inte minst med tanke på att skolornas lokaler inte är utformade med tanke på pandemier.

Vid konstaterade covid-utbrott händer det att skolor skickar hem en klass för en tid. Även stängningar av hela skolor har förekommit runtom i Sörmland.

Katrineholm hade under en tid den värsta smittspridningen i länet, och vidtog då strängare åtgärder än de flesta andra kommuner. Både före påsk och veckan efter påsklovet bedrevs undervisningen på högstadier och gymnasier helt på distans, och för närvarande är maximalt en tredjedel av eleverna på plats i skolorna.

Åtgärderna har fått effekt, bedömer Jörgen Rüdeberg, biträdande förvaltningschef.

– På det hela taget tycker vi att vi har situationen under kontroll. Vi ser att de åtgärder vi vidtagit verkar fungera, säger han.

Läraren Anna önskar att kommunen och skolledningen skulle gå ut hårdare för att se till så att lärarna verkligen håller avstånd till varandra.

– Det tror jag är uppe till diskussion hela tiden, säger Anci Stierna.

Men att fullt ut garantera att avstånd alltid hålls är svårt.

– Jag har ingen lösning på detta.

Många utbrott på skolor

På tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det kommer många rapporter om utbrott i skolmiljö, och att smittspridningen är hög bland de yngre.

I Sörmland minskar just nu smittspridningen i samhället, om än från mycket höga nivåer. Även i de yngsta åldrarna gick antalet nya fall ner förra veckan, visar Region Sörmlands statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!