Höstens smittor i omlopp: Skydda de minsta från kikhosta

Skol- och jobbstart betyder som alltid också smittspridning. Det hostas och snoras och sjukskrivningarna ökar igen, av olika infektioner, bland annat covid. Men det är en speciell sjukdom Sörmlands smittskyddsläkare vill varna lite för.

De första levnadsmånaderna är bebisar helt oskyddade mot bland annat kikhostebakterier och kan därför bli mycket svårt sjuka. Nu uppmanas alla med barn under sex månader att vara väldigt försiktiga med att utsätta barnet för smittorisker eftersom kikhosta finns spridd i samhället.

De första levnadsmånaderna är bebisar helt oskyddade mot bland annat kikhostebakterier och kan därför bli mycket svårt sjuka. Nu uppmanas alla med barn under sex månader att vara väldigt försiktiga med att utsätta barnet för smittorisker eftersom kikhosta finns spridd i samhället.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SVD / TT

Sörmland2024-09-05 15:01

– Jag pratar helst om kikhosta, säger smittskyddsläkaren Malin Enarsson.

– För vi hade ett antal konstaterade fall i Sörmland under augusti och nu behöver vi vara riktigt rädda om de allra minsta barnen som riskerar att bli svårt sjuka av kikhosta.

Sedan våren 2020 och över pandemin förekom kikhosta i stort sett inte alls i samhället. Men sjukdomen ökar nu i Sverige och ute i Europa, och just nu pågår en stor spridning i landet. Enligt smittskyddsläkare Enarsson har inte Sörmland än så länge konstaterat några allvarliga fall.

– Men av prover vi får in ser vi tecken på att sjukdomen finns i samhället. Sen blir alla smittade som tur är inte svårt sjuka.

undefined
Malin Enarsson är smittskyddsläkare inom Region Sörmland.

De allra flesta barn har redan ett gott skydd av kikhostevaccinet som ingår i den nationella barnvaccinprogrammet från tre månaders ålder. Och Region Sörmlands rekommendation om att gravida kvinnor också ska ta vaccinet börjar ge lite resultat.

– Vaccinet ger sex-sju års skydd så vi har inget bra skydd i befolkningen i allmänhet. Så vi behöver vara rädda om de sköraste; sent gravida och de allra minsta pyttebebisarna som är helt oskyddade. Vi uppmanar verkligen föräldrar och andra vuxna att inte utsätta spädbarn under sex månader för smittorisker. Under säsonger när vi haft mycket kikhosta har vi haft enstaka svenska fall där barn dött av infektionen, och nu ser vi det i Europa.

Vad gäller covid är smittan på uppgående igen. Många med förkylning självtestar positivt, hör smittskyddsläkaren.

– Vi ser ju bara de fall som kommer in till sjukvården och det är en blygsam ökning, från färre än tio fall i veckan till runt 25. Men i regel fortsätter sjukdomen att drabba vuxna hårdare än barnen.

undefined
I oktober drar covidvaccinationskampanjerna igång för riskgrupperna.

Malin Enarsson påminner om att covid fortfarande kan vara en allvarlig sjukdom för de allra äldsta. I oktober drar regionen åter igång en vaccinationskampanj för riskgrupperna och likt förra hösten rekommenderas en vaccincocktail mot både influensa och covid.

I övrigt gäller liberalare rekommendationer också i höst.

– Har du feber, var hemma och vila och ge dig en feberfri dag innan du återgår till jobbet. Men lite hosta och snuva måste det få vara ok att jobba med nu. Låt allmäntillståndet avgöra.

Inför höst och vinter rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccination mot covid-19 till personer 65 år och äldre samt till personer 18–64 år med ökad risk för allvarlig covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!