Lavinartad ökning av personer med a-kassa i Sörmland

Antalet personer med a-kassa i Sverige skjuter i höjden. Sörmland är inget undantag. I Oxelösund är den procentuella ökningen störst i landet.

Antalet personer som fick a-kassa ökade stort det andra kvartalet i år jämfört med förra året. Trycket på landets a-kassor är mycket stort säger Harald Petterson  ordförande för Sveriges a-kassor.

Antalet personer som fick a-kassa ökade stort det andra kvartalet i år jämfört med förra året. Trycket på landets a-kassor är mycket stort säger Harald Petterson ordförande för Sveriges a-kassor.

Foto: Jessica Gow/TT/Michael Steinberg

Sörmland2020-08-24 12:58

Antalet personer med a-kassa ökade med 40 procent det andra kvartalet i år jämfört med förra året. Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Aldrig tidigare har ökningen varit så stor.

– Procentuellt och andelsmässigt är det här den största ökningen vi har sett när man jämför kvartal, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF.

Om man tittar månadsvis är ökningen från förra året till i år än mer dramatisk. Under maj och juni i år ökade antalet personer som fick a-kassa med 60 procent och siffran för juni och juli är 73 procent. Jessica Idbrant tror att toppen ännu inte är nådd.

– Arbetslösheten ser ut att öka lite till och det är en hel del människor som går och väntar på besked som sina ersättningar och därför inte är medräknade, säger Jessica Idbrant.

Den kommun i landet där antalet personer med a-kassa har ökat mest sedan förra året är Oxelösund; från 133 till 296 personer vilket innebär en ökning med 123 procent. Även grannkommunerna Nyköping och Trosa sticker ut med ökningar på 86 respektive 68 procent.

– Sörmland är ett utsatt län när det gäller arbetslöshet, det var det redan innan pandemin. Arbetslösheten har ökat i alla kommuner i länet jämfört med förra året, Oxelösund och Nyköping sticker inte ut, säger Kristina Bengtsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

– Det handlar nog om att man där har varit mer benägna att anmäla sig till a-kassan. Det är bra att de gör det och att fler får sin ersättning därifrån, fortsätter Kristina Bengtsson.

Harald Pettersson är kassaföreståndare för Unionens a-kassa och även ordförande för intresseorganisationen Sveriges a-kassor. Han menar att alla 25 a-kassor i Sverige har sett en ökning av ärenden.

– Det är ett enormt och det har skett successivt under året. För vissa kom det tidigt och för andra har det kommit på lång sikt. Alla a-kassor har sett en ökning, det är stora volymer med längre handläggningstider som följd, säger Harald Pettersson.

Han lyfter fram fem a-kassor som har drabbats extra hårt. Hans egen, Unionen, för anställda inom teknik, handel, transport, ideella organisationer, scenkonst, film, radio, tv eller musik, hotell- och restaurang där trycket kom tidigt, handelsanställdas a-kassa, småföretagarnas a-kassa samt Alfakassan.

Arbetslöshetsförsäkringen är komplicerad och Harald Pettersson och Sveriges a-kassor har tryckt på regeringen för att få till regellättnader som kan skynda på handläggningstiderna.

– Det handlar bland annat om att vi har tillgång till uppgifter i vårt system som vi skulle kunna nyttja istället för att begära in arbetsgivarintyg som ofta kan vara en krävande utredning, säger Harald Petterson.

Ser ni något ljus i tunneln?

– Vi kommer att ha en fortsatt hög arbetslöshet och stora volymer. Men vi kommer att vara bättre rustade och kommer att kunna hantera ärendena snabbare. Nu kommer folk tillbaka från semestern vilket gör att vi har mer resurser framåt och därmed bättre handläggningstider., säger Harald Petterson.

I våras kom regeringen med ett krispaket för att stärkta arbetslöshetsförsäkringen. Satsningen på drygt fem miljarder innebar en tillfällig sänkning av kraven på vem som kan få a-kassa både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa.

A-kassa i Sörmland

Antal personer som har fått utbetald arbetslöshetsersättning andra kvartalet 2020

Södermanlands län:

Eskilstuna: 2693 (+806) 43 procents ökning.

Flen: 254 (+55) 28 procents ökning.

Gnesta: 125 (+27) 28 procents ökning.

Katrineholm: 580 (+161) 38 procents ökning.

Nyköping: 917 (+415) 83 procents ökning.

Oxelösund: 296 (+163) 123 procents ökning.

Strängnäs: 573 (+165) 40 procents ökning.

Trosa: 151 (+61) 68 procents ökning.

Vingåker: 95 (+31) 48 procents ökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!