– Jag är här enbart som en politisk handling, säger Kalle Alwert i Oxelösund, som hade med sig dottern Joni, 4 år, till vallokalen.
– Vi är inte aktiva på något sätt i kyrkan, jag är gift borgerligt, Joni är inte döpt och vi har inte varit på några aktiviteter här mer än att vi har sett musikskolans konsert. Men jag tycker att det är viktigt att rösta och ett enkelt sätt att höja röstdeltagandet och få det att stämma mer överens med hur det ser ut. Det har blivit mer aktuellt sedan Sverigedemokraterna kom och vi riskerar att få in främlingsfientlighet, säger han.
Lennart Nilsson, valförrättare och ordförande i valdistrikt centrum i Oxelösund var nöjd med tillströmningen av folk till vallokalen på förmiddagen och hoppades att årets deltagande skulle vara högre än tidigare års.
För att fånga upp några fler väljare ordnade valdistriktet så att personer på äldreboenden har kunnat förtidsrösta. Men intresset för det var svalt, enligt Lennart Nilsson.
I S:t Nicolai församlingshem i Nyköping konstaterade valförrättare Nils-Gunnar Carlsson att det har varit fullt i lokalen mest hela dagen. Hans kollega Astrid Wårdh instämde i att det kändes som att deltagandet var högre än för fyra år sedan.
– Däremot tror jag att det kommer att bli en del ogiltiga röster, eftersom folk har varit förvirrade över valen till stift och riksmötet. De har varit osäkra på alternativen och ibland röstat blankt, vilket innebär att rösterna blir ogiltiga, säger hon.
Förra året röstade bara knappt 12 procent av alla röstberättigade i kyrkovalet. Men för Ida och Gustav Eberstål är det en självklarhet att rösta i alla val, även om kyrkovalet är svårare eftersom många inte tänker att det ligger politik bakom kyrkobesluten.
– Jag har alltid röstat, jag känner att jag vill utnyttja möjligheten att påverka, säger Ida Eberstål.
– Ja, det är extra viktigt nu, eftersom man säger att Sverigedemokraterna försöker utnyttja kyrkovalet som en språngbräda till riksdagsvalet, säger Gustav Eberstål.