Livsmedelsverkets experts varning om tortilla-chipsen

Toxikologen Johan Ålander på Livsmedelsverket är väl insatt i återkallandet av de ekologiska tortillachipsen och har koll på innehållet som kan vara skadligt för människor.

Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket

Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket

Foto: Coop / Privat

Sörmland2022-08-05 09:23

Livsmedelsverket följer upp återkallandet av de ekologiska tortilla-chipsen som funnits på marknaden och samordnar myndigheternas arbete med att kontrollera vad företagen gör för att stoppa chipsen. Livsmedelsverket har inte själva analyserat produkterna men kan berätta om det eventuellt skadliga innehållet, atropin och skopolamin.

– Ämnena kan orsaka tillfälliga symtom såsom illamående, yrsel och huvudvärk. Eftersom ämnena verkar på väldigt kort tid så klingar effekterna av väldigt snabbt, förklarar Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket, och fortsätter:

– Så om man inte märker av några effekter inom ett par timmar till ett dygn så har man inte påverkats av ämnena. Det har inte rapporterats några fall, som vi känner till, där någon har skadats av att ha ätit de här produkterna. 

undefined
Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket

Var kommer giftet i chipsen ifrån?

– Atropin och skopolamin finns naturligt i flera olika växter, till exempel bolmört, dårört och belladonna. Majs som odlas för människo- eller djurkonsumtion innehåller inte atropin eller skopolamin naturligt. Att sådana ämnen ändå kan finnas i majsprodukter beror på att växtdelar från till exempel bolmört, kommit med under skörden.

Är det vanligt att det förekommer atropin och skopolamin i matvaror?

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har tittat på detta och deras analyser visar att det ibland förekommer atropin eller skopolamin i matvaror. Av 7 391 analyserade prover hittades atropin i 10 procent av de analyserade proverna, skopolamin i 5 procent av proverna.

undefined
Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket

Hur mycket över gränsvärdet innehöll de tester ni gjort?

Det är inte Livsmedelsverket som testat chipsen och det finns idag inte några gränsvärden fastställda för atropin eller skopolamin däremot finns det något som benämns akut referensdos (ARFD, ett toxikologiskt värde för att bedöma exponeringsgrad) för summan av atropin och skopolamin. Detta ARFD är satt till 0,016 mikrogram per kilo kroppsvikt.

Vad ska jag göra om jag har chips hemma?

Ät inte chipsen. Kontakta företaget som du har köpt chipsen av för att få mer information om till exempel hur du kan returnera varan.

Vad ska man göra om jag har ätit mycket av chipsen?

– Har du inte märkt något inom en timme så har du sannolikt inte påverkats. Är du orolig eller känner dig dålig ska du kontakta giftinformationscentralen eller vården, avslutar Johan Ålander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!