På måndagen presenterades årets White guide vid en gala i Stockholm. Bernhard Kök Å Deli, Erik i Forsen och Skafferiet är enligt guiden Nyköpings bästa restauranger. I Trosa bör matgästen besöka Bomans, Fina Fisken eller Stadshotellet. Samtliga sex har fått mat- och servicepoäng, vilket endast 337 av de 589 krogarna fått. Det betyder att de sex placerar sig i toppskiktet av alla Sveriges restauranger.
Bernhard Kök Å Deli och Erik i Forsen är nya för i år medan övriga fyra kunde stoltsera med sin plats i den fina boken även 2013. För Skafferiet är det dock premiär bland de krogar som fått poäng.
– För jävla häftigt, säger Mikael Santo på Skafferiet. Vi går in på lägstapoängen men det är jättekul att få den här klappen på axeln. Vi har inte jagat den här utmärkelsen, utan gör något vi brinner för.
De flesta krogarna i guiden ligger i storstäder, som Stockholm. Att Nyköping och Trosa har med tre var tycker Mikael Santo är anmärkningsvärt. Henrik Karlsson, restaurangchef på Fina Fisken, håller med.
– Det är fantastiskt för lilla Trosa att ha tre restauranger bland Sveriges bästa krogar. Det är kul för Fina Fisken som funnits i över 40 år att vi fortfarande kan visa upp sådan kvalité och ovärderligt för Trosa.
Henrik Karlsson prisar det fina samarbetet mellan krogarna i Trosa, en sund rivalitet som gynnar både restaurangerna och matgästerna. Mikael Santo lyfter fram att de tre Nyköpingskrogarna är väldigt olika, att bredden gör att matgästerna kan gå ut och hitta sin grej.
Varför finns ni med i guiden?
– Vi känner oss inte som en stjärnkrog, men det har blivit trendigt med råvaror, husmanskost, att göra mat från grunden och det gör vi, säger Mikael Santo.
Årets bästa restaurang, Esperanto, och årets bästa matupplevelse, Oaxen, finns båda i Stockholm.