Loppispar undanhöll miljoner: "Varit lite slarvig"

Västeråsparet som under många år arrangerat stora loppisar i bland annat Munktellarenan i Eskilstuna och Rosvalla i Nyköping, drog in miljonbelopp utan att redovisa intäkterna.

Vid flera  arrangmenag har besökarna betalat entréavgifter som till stor del betalats kontant och inte blivt redovisade.

Vid flera arrangmenag har besökarna betalat entréavgifter som till stor del betalats kontant och inte blivt redovisade.

Foto: Jessica Gow/TT

Sörmland2019-05-31 06:25

Under namn som bland annat Megaloppis har en kvinna och en man i 50-årsåldern under flera år arrangerat loppmarknader i Mellansverige. De har bland annat hyrt stora kommunala arenor och lokaler som Munktellarenan i Eskilstuna, Rosvalla i Nyköping och Conventum Arena i Örebro.

Intäkterna har främst bestått av bordsuthyrning och i flera fall inträdesavgifter samt korv- och fikaförsäljning.

2017 försökte Eskilstuna-Kuriren utröna varför paret bakom de välbesökta arrangemangen redovisade så låga inkomster. Då berättade kvinnan att rörelsen gick "okej", att loppisarna var ett "vid sidan om-jobb", att man betalade skatter och avgifter och gjorde rätt för sig. Att de redovisade intäkterna var så låga var inget som tidningen skulle lägga sig.

Skatteverkets rättsexpert ansåg dock att "det luktade svarta pengar" och redan då var paret under Skatteverkets granskning. Nu under våren har Skatteverkets utredning avslutats.

Myndighetens slutsats är att paret mellan 2015 och 2017 samt en del av 2018 undanhållit stora summor från beskattning och inte haft någon bokföring.

Skatteverket har granskat parets mobiler, datorer och bankkonton samt besökt flera av loppisarrangemangen. På plats har myndigheten räknat såväl besökare som försålda bullar och kaffe. Skatteverket beräknar att antalet loppisar under de drygt tre granskade åren uppgått till minst 30.

Intäkterna från fikaförsäljningen, som främst genererat kontanter, uppgick enligt Skatteverket till drygt 200 000 kronor. De likaledes kontantintensiva entréintäkterna beräknas till 620 000 kronor och bordsuthyrningen till drygt 900 000.

Därtill har kvinnan haft omfattande försäljning via bland annat Tradera och butiksloppis.

Skatteverket anser att den utgjort en del av hennes näringsverksamhet och inbringat cirka 200 000 kronor per år. Myndigheten menar att försäljningen skett självständigt, stadigvarande och med vinstsyfte vilket gör att intäkterna skulle ha redovisats.

2015-2017 fick kvinnan in 1,4 miljoner kronor på sina konton medan de redovisade intäkterna var nästan 400 000 kronor lägre. Enligt Skatteverket utgör de insättningar som kunnat spåras dessutom bara en liten del av verksamhetens totala omfattning.

Konsekvenserna blir att kvinnan eftertaxeras och tvingas betala 550 000 kronor samt ett skattetillägg på 70 000 kronor avseende moms och inkomstskatt.

För mannen blev smällen än värre. Han fick till i måndags på sig att betala in drygt 880 000, inklusive skattetillägg på drygt 100 000 kronor, till Skatteverket.

Eskilstuna-Kuriren har inte lyckats få tag på någon av de två näringsidkarna. Det är inte känt om de har betalat in några pengar eller om Skatteverkets beslut har överklagats.

Under utredningens gång har de dock konverserat med Skatteverket.

Kvinnan har påtalat att verksamheten även haft stora kostnader för lokalhyror och att Skatteverket har förstorat upp verksamheten. Enligt kvinnan är det inga av Skatteverkets framräknade belopp som stämmer med verkligheten.

Mannen har medgett att han "varit lite slarvig" med bokföringen. I själva verket bestod den av nedskrivna anteckningar om inkomster och utgifter.

Fotnot

"Megaloppis" finns registrerat som en del av bolagsnamnet i flera fall. Bland annat i Nyköping. De bolagen har dock ingen koppling till det omskrivna paret från Västmanland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!