Män överrepresenterade i drunkningsolyckor

Värmeböljan har lockat fler till bad och vatten. Drunkningsolyckorna har hittills varit fler denna sommar. Anders Wernesten, som arbetar med vattensäkerhet och statistik på Svenska Livräddningssällskapet, säger att det är viktigt att inte överskatta sin simförmåga ute på djupt vatten.

drunkning_3.jpg

drunkning_3.jpg

Foto:

SÖRMLAND2014-08-07 09:55

Jämfört med juni och julis sammanslagna siffror 2013, då 43 personer omkom i samband med drunkningsolycka, drunknade 17 fler personer denna sommarperiod. De flesta olyckorna sker i samband med bad berättar Anders Wernesten. Inledningen på augusti blev mörk. Inom loppet av bara ett dygn omkom två personer i Oxelösund respektive Nyköping.

– Denna sommar har varit värre. Fint vädret och varmt vatten har gjort att många känt sig manade till simma och bada, att fler söker sig till vatten innebär en högre riskautomatik på att fler människor kan drunkna, säger han och understryker att vädret är en förklaring men inte den största till varför drunkningsolyckorna ökat.

– Det som har ökat mest är badolyckor där personer gett sig ut för att simma och överskattat sin simförmåga eller kondition, säger han.

Statistiken visar att det överlag är fler män än kvinnor och barn som omkommer i drunkningsolyckor. Bland de 38 personer som drunknade i juli var 30 män och 8 kvinnor.

– Män är mer våghalsiga och tar större risker.

Ofta är alkohol inblandat i bilden.

– Män dricker också mer alkohol och historiskt sett har fyra av tio som drunknat haft alkohol i kroppen.

Han råder badgäster att bada på en nivå där man fortfarande bottnar.

– Tröttheten kan komma plötsligt. Bottnar man är det bara att sätta ner fötterna och vila, då är risken mindre att något händer. Är man på djupt vatten kan man även lägga sig på rygg, så fort man lyfter upp nacken lyfts benen upp och man kan ligga där och guppa. Men det kräver viss vattenvana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om