– Det finns ju tyvärr ganska många dammar i länet som inte har miljödomar, säger David Aronsson, funktionschef vid länsstyrelsen.
Under året inleder länsstyrelsen arbetet med att ställa krav på ägarna till de dammar som saknar dom. Det finns drygt hundra kända dammar i länet och för många av dem finns ingen miljödom.
– Vi kommer i år att börja driva den typen av ärenden. Frågan är var vi börjar. Det beror bland annat på hur stora de är och hur mycket de utgör ett hinder för fiskens vandring.
I vissa fall misstänker man att det kanske har funnits en vattendom, de som finns brukar vara runt hundra år gamla, men att den inte går att hitta.
– De kan finnas, men ingen vet var. De finns inte hos länsstyrelsen i alla fall. säger David Aronsson.
I en miljödom bestäms vattennivåerna för att undvika miljöskador. En högsta och en lägsta nivå på vattnet definieras.
– Det syftar till att inte förstöra livsvillkoren för växter och djur, men också till att fastighetsägare inte ska få skador på grund av översvämningar eller för lågt vattenstånd.
En miljödom utgör också ett bättre skydd för ägaren till dammen. Om skador uppstår kring sjön till följd av för högt eller för lågt vattenstånd skulle fastighetsägare kunna kräva den som reglerar dammen på skadestånd. Finns då villkor för regleringen fastställda i en dom innebär det ett skydd för den som äger dammen.