Många frågor till Mäkitalo när läsarna chattade

På onsdagen kunde tidningens läsare chatta med Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, om pandemin och vaccineringarna. Många frågor inkom och här har vi sammanställt samtliga frågor och svar.

Signar Mäkitalo svarade på läsarnas frågor.

Signar Mäkitalo svarade på läsarnas frågor.

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2021-04-21 14:30

Ulla: Hej! Min man och jag fick Pfizers vaccin redan i januari. Hur länge kan vi känna att vi har fullgott skydd? Finns det någon plan för när vi får spruta nummer tre? Blir vi kallade även denna gången?

Signar: Hej, vi vet ännu inte hur länge man har skydd. Det som sägs nu är funderingar på ett år. Mer information kommer. Eventuell spruta tre vet vi inget om ännu.

Eva: Har fått första sprutan med Astra, andra sprutan blir ju nu tydligen ett annat vaccin. Vet man vad som kan händer i kroppen när man blandar olika vacciner, med biverkningar med mera? Känner mig tveksam till en andra dos nu.

Signar: Hej! Vad vi vet så har den här blandningen ingen negativ effekt. Som du förstått är Folkhälsomyndigheten mycket noga med sina rekommendationer, det är därför de dröjer.

Camilla: Hej! Varför ingår inte barn och ungdomar under 18 år i vaccinationerna? Om de kommer driva smittan framöver kommer vi aldrig bli av med viruset och skolan kommer behöva leva med restriktioner lång tid framöver.

Signar: Hej Camilla! Det beror på två saker. Den första är att vaccin är bara testade fullt ut på personer 18 år och äldre (Pfizers för 16 år och äldre). Den andra är att man vill vaccinera de som löper stor risk att bli svårt sjuka och dö. Risken för svår sjukdom och död har varit högre ju äldre du är medan risken för de yngsta varit mindre.

Fredrik: Kommer man i gruppen 18–59 år börja med de äldsta? Är väl kanske rimligt då ålder verkar ha stor påverkan.

Signar: Hej Fredrik, ja det är vår avsikt.

Carolina: Hej. Hur kan man tillåta barn i skolan som är de största smittbärarna just nu att sitta så nära varandra i ett klassrum? Gäller inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer även där med att det skall finnas tillräckligt med yta? Varför stänger man ner högstadie- och gymnasieskolor, men låter låg och mellanstadiet vara öppet? Varför ger ni inte direktiv och ställer fram handsprit till elever på skolorna? Barn är barn och kanske behöver en påminnelse att tvätta händerna.

Signar: Hej Carolina, orsaken till detta är att Folkhälsomyndigheten och även andra länders smittskydd kommit fram till att barnen inte är de största smittbärarna och att de behöver skolundervisningen. Däremot håller jag med dig om det här med behovet av avstånd och större ytor. Vi följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och regelverk som baseras på smittsamhet. Vad gäller handtvätt så är det något vi ofta påminner om. Hur det praktiseras behöver man följa på plats.

Emma: Ska man införa provtest bara med saliv? Flera påstår att pinnar innehåller visa parasiter i sig som sedan ger sig på slemhinnor.

Signar: Hej Emma, testsystemen behöver kalibreras för enbart saliv. De undersökningar jag sett har visat lite sämre resultat av enbart salivprov. Vad gäller parasiter från pinnar så har jag inte sett till något sådant.

Marianne: Hej. Efter kraftig lokal reaktion en vecka efter vaccinationen med Astra Zeneca och huvudvärk samt allmän sjukdomskänsla; kan jag få ett annat vaccin som dos två, är 69 år? Och hur gör jag i så fall?

Signar: Hej Marianne, det bästa du kan göra är att kontakta din läkare så du kan beskriva din lokala reaktion för läkaren så du kan få bra råd om hur du kan göra. De besvär du beskriver och som jag uppfattar det i texten låter som ganska vanliga biverkningar som inte ska vara orsak att avstå, men diskutera med din läkare föreslår jag. Vad gäller att ta olika vaccin är det något man föreslår om det absolut inte går att ge samma vaccin igen. Skyddseffekten är sannolikt bra, men mer svar om det får vi om en till två månader.

Kerstin Andersson: Hej! Har en fråga gällande covid-19 vaccin och tbe-vaccin. Hur lång tid bör det gå mellan de båda vaccinationerna?

Signar: Hej Kerstin, en vecka.

Susanne Johansson: Jag har getingallergi och har adrenalinpenna när jag blir stucken. Kan jag vaccinera mig mot covid-19 och i så fall vart ska jag vara när jag vaccineras?

Signar: Hej, i rekommendationerna vad gäller allergi så har man bett personer som behövt sjukhusvård efter en tidigare vaccination eller injektion av läkemedel att få vaccinet på en särskild mottagning. Övriga allergier har man tänkt sig ska gå bra på vanliga vaccinationsställen som också kan hantera allergiska reaktioner. Diskutera också med din läkare.

Vigdis von Mioducki: Fick vaccin (Astra Zeneca) första dosen för 20 dagar sedan. Vad är mitt skydd mot covid-19?

Signar: Hej Vigdis, skydd mot svår sjukdom och behov av sjukvård efter en dos AZ-vaccin ligger på cirka 80 procent-nivån enligt de uppföljningar man gjort i Storbritannien när det gått mer än tre veckor efter första dosen.

Undrar: Hej, jag fick en hjärtinfarkt i januari. Undrar när jag kan vaccinera mig.

Signar: Hej, det ska gå bra ganska snart efter infarkten när du återhämtat dig, vilket jag hoppas du gjort.

Monica Järnström: Har en fråga angående hur covid-19 kan smitta om man åker hiss? Åker alltid själv, men undrar om någon åkt precis innan mig eller om jag själv är råkar vara smittad?

Signar: Hej Monica, jag känner inte till någon bra studie kring smitta i hissar. I normalfallet skulle jag inte räkna med det som en smittrisk.

Ann-Margret: Är 70 år, fick AZ-vaccin första april. Fick kraftig huvudvärk, feber och ont i kroppen. Huvudvärk som minskade, men satt kvar i två veckor. Kan jag få annat vaccin som dos två?

Signar: Hej Ann-Margret, jag föreslår att du tar kontakt med din läkare för diskussion. Huvudvärken kan ju också ha blivit en rest av ett spänningstillstånd om du tidigare haft huvudvärk av den orsaken. Just sådana här frågor är det klokt att diskutera med en läkare som man känner.

Peter: Hej Signar! Jag upplever att många är oroade över vaccinen som erbjuds. Vilket vaccin kommer ni erbjuda oss som tillhör fas fyra (cirka 50–55 år) i Eskilstuna? När beräknas vi få vår första vaccinationsspruta?

Signar: Hej Peter, regionen erbjuder de vaccin som levereras och som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. För närvarande rekommenderas Pfizers/Biontechs och Modernas vaccin till personer i din ålder. Jag kan tänka mig att erbjudandet kommer inom en månad i alla fall. Förhoppningsvis tidigare. Leveranserna avgör helt!

Roland: Jag har ganska jobbig pollenallergi. Ska jag vänta med att vaccinera mig till efter pollensäsongen, eller spelar det ingen roll?

Signar: Hej Roland, pollensäsongen ska inte påverka vaccinationen. Bra ändå om du får bra behandling mot din allergi.

Åsa: Kan barn som går i mellanstadiet umgås hemma hos varann och sova över hos varann när de går i samma klass?

Signar: Hej, det innebär ofta att barnen träffar de vuxna i det andra hushållet, så det är något som man bör vänta med tills vi vaccinerat vårdnadshavare.

Lilian: Är vårdpersonal och fått en dos vaccin Astra. Behöver jag ta två nya doser av ett annat vaccin?

Signar: Hej Lillan, Folkhälsomyndigheten börjar med en rekommendation av en dos. De inväntar information från undersökningar om effekten av en dos efter AZ vaccin. De undersökningarna väntas bli klara om en till två månader.

Eva Claesson: Angående Astras vaccin som nu bara ska ges till äldre. Känslan är att det duger till oss äldre och att det inte är så noga med äldre längre. Varför inte bara kassera Astras vaccin. Nu spelar man roulette; blodpropp via vaccinet eller via corona. Räcker en dos nu eftersom man inte får välja och inte vill utsätta sig för risk?

Signar: Hej Eva, eftersom man inte sett den här ovanliga biverkan hos miljontals äldre i USA och Europa så har man valt att ge det till de äldre. En andra dos ger något bättre skydd och skyddet håller i sig ytterligare längre. Om vi ska börja ge andra vaccin till de som inte får biverkningar av AZ-vaccinet så lämnar vi en del i riskgruppen oskyddade eftersom vi ju inte har obegränsat med vaccin. Det är något vi vill undvika.

Olle Larsson: Jag känner mig förkyld en dag, nästa dag är symtomen borta. Gör ett test direkt, vilket är negativt, kan jag då jobba som vanligt?

Signar: Hej, ja enligt de rekommendationer vi har.

Eva Friman: Testade positivt för covid-19 första april. Är det helt okej att jag vaccinerar mig nu 27 april? Jobbar som personlig assistent.

Signar: Hej, ja det går bra.

Magnus: Hur vet man om man är i riskgrupp? Jag hade en hjärtinfarkt för sju år sedan och fick en stent inopererad i hjärtat. Är jag på tur för vaccin?

Signar: Hej Magnus, ja det här är ett problem som är svårlöst. Det har visat sig att ålder och kön (man) är det som man ska gå efter i första hand. Vi börjar snart med de som hör till riskgrupperna 60–64 år, men då den gruppen är ganska liten är det svårt att göra avvägningar. Det viktigaste är att du vaccineras efter din ålder. Hjärtinfarkt brukar räknas in som att man hör till riskgrupperna.

Börje Karlsson: Hej Signar! Du ser ut att vara en man i sina bästa år, det vill säga 60+. Är du själv vaccinerad än? Ha det gott!

Signar: Hej Börje, tack det stämmer, men ännu inte vaccinerad.

Pia: Om man inte kan eller vill vaccinera sig; hur ska man då tänka? Kan man umgås med folk som är vaccinerade utan att själv bli smittad?

Signar: Hej Pia, tyvärr så ser vi att personer som är vaccinerade kan bli sjuka och då smittar de också. Sannolikt minskar smittspridningen i landet om de flesta eller alla vaccinerar sig. Dock har vi kvar de som inte fått vaccin eller saknar immunitet på grund av sjukdom eller läkemedel. Exempelvis vaccineras inte personer 17 år och yngre. Det viktigaste skyddet vi får av vaccin är mot svår sjukdom och död.

Pia: Hej! Om man fått den första vaccinationen med Astras vaccin och inte fått några biverkningar, betyder det då att man reagerar likadant vid nästa vaccination?

Signar: Hej, nej man kan inte vara säker även om det oftast verkar vara så med Astras vaccin och tvärtom med de andra vaccinen.

Klassförälder niondeklass: Hur ser förutsättningarna ut att göra en skolresa till exempel till ett friluftsområde med övernattning för en klass med cirka 30 elever. Får de åka buss tillsammans, sova i stora tält tillsammans eller ska de dela upp sig i smågrupper? Det kanske inte är möjligt alls?

Signar: Hej Klassförälder, jag ser inte att det här är så klokt just nu, men Folkhälsomyndigheten kommer med rekommendationer för sommaren snart.

Mia: Testades tre gånger innan covid-19 konstaterades tredje gången. Är vårdpersonal, så självtest korrekt utfört. Tappade smak och luktsinne, så testade mig igen. Tredje gången och bingo! Har nu varit sjuk i åtta veckor med intermittent feber. Feber på 38,1 grader vid minsta fysiska ansträngning. Har du något tips på vad jag kan göra, förutom att vila? Kan vaccin hjälpa vid långvariga symptom efter covid? Vårdcentralen svarar mig att febern nån gång går över. Frågar mig när? Vill arbeta och få tillbaka mitt vardagliga liv. Är så klart oerhört tacksam över att haft milda symptom. Har underliggande diabetes två och inga andra kända underliggande sjukdomar.

Signar: Hej Mia, feber som man har i samband med infektionen första veckan eller kanske något längre är förenlig med smittsamhet under en period. Den feber du beskriver har nog med ett inflammationssvar att göra i kroppen. Det öppnas mottagningar i Sverige för att följa personer med kvardröjande problem efter covid-19-infektioner. Jag kan inte säga vad detta beror på. God kontakt med sjukvården och en långsam, men stadig rehabilitering, är viktig så att du inte låter feberreaktionen begränsa dig för mycket.

Findus: Hur stor bedömer du risken för en mutation som dagens vacciner är helt verkningslösa mot? Jag är orolig för en sån, särskilt med tanke på Indien.

Signar: Hej Findus, det är något jag inte kan svara på förutom att ju fler som infekteras, desto fler mutationer riskerar vi att få. Det absolut viktigaste är att få ner smittspridningen. Det gör att möjligheten för nya mutationer minskar. Det som oroar är att vi har en hög smittspridning i Sverige och inte minst i stora länder som Brasilien och Indien.

Karl Andersson: 12 dagar efter att vi fått en dos Pfizer kommer vår son hem och ska bo hos oss för han ska praktisera på förskola. Innebär det en risk för oss?

Signar: Hej, ja tyvärr. Även om antikroppar börjar tillverkas ganska snart efter vaccin, så räknar man inte med bättre skydd förrän efter 21 dagar. Besökare ska vara friska.

Carina: Hej! Jag var covid-sjuk våren 2020, hade antikroppar efter det. Har fått en dos Astra Zeneca, är under 60 år. Behöver jag verkligen en dos till av annat vaccin? Tycker att det borde räcka med en.

Signar: Hej, vi ser inte att skyddet efter infektion finns kvar i någon större utsträckning efter sex månader. En andra dos bedöms ge ett bättre och förlängt skydd även om det i ditt fall blir ett annat vaccin.

Erika: Hej! Jag är förvirrad över att man från regeringens sida gått ut med att de som är vaccinerade kan leva mer som vanligt – kramas med barnbarnen, umgås inomhus. Som jag förstått det så blir man ju fortfarande smittad om man är vaccinerad, men inte lika sjuk. Det känns som att lättnaderna rimmar illa när vi har en ökad smittspridning. Hur ser du på detta?

Signar: Hej Erika, jag förstår din förvirring. Det är orden "som vanligt" som vi behöver rensa bort i kommunikationen. Att umgås i en mindre krets som är större än förut är väl ungefär så man får tolka det som Folkhälsomyndigheten och regeringen sagt. Det är enstaka bar och barnbarn, ett hushåll i taget om alla är friska. Inte en baluns med 70 deltagare som man pratar om. Tyvärr har det inte gått fram så tydligt som det borde.

Monica: En vän till mig som rört sig mycket i samhället och har haft nära kontakt med flera, hen har nu fått första vaccinet och det har även jag. Jag har inte träffat hen något under sista året. Setts några gånger utomhus. Kan hen och jag träffas nu inomhus, åka i samma bil?

Signar: Hej, om det gått tre veckor sedan ni fått era vaccindoser så skulle jag i första hand träffas utomhus och bara träffas när bägge känner sig friska. Sedan kan man pö om pö öka. Tryggast blir det otvetydigt när man fått sin andra dos vaccin. 

Evy: Jag fick inga biverkningar alls när jag tog första sprutan. Ska jag oroa mig? Jag har fått för mig att det är bra med biverkningar för då lär sig kroppen.

Signar: Hej Evy, nej du ska inte oroa dig.

Agneta Lundin: Är född 1948 och har nyligen fått min första spruta. Har varit i karantän i ett år. När kan jag träffa mina barnbarn inomhus utan närkontakt? Hallengren sa ju två veckor efter första sprutan. Stämmer det verkligen?

Signar: Hej Agneta, Folkhälsomyndigheten har sagt efter tre veckor. Följ det i stället.

E: Hej! Hur stor är risken att drabbas av långtidscovid om man är vaccinerad? Många som fått långtidscovid har ju bara haft milda symptom till en början och jag tänker att det är väl milda covid-symptom man kan få även om man är vaccinerad?

Signar: Hej E, jag har inte hört något om långtidscovid efter vaccination.

Maria: Finns det någon ökad risk för långtidscovid om man är sjuk i utmattningssyndrom?

Signar: Hej, jag vet för lite om långtidscovid. Det finns så få undersökningar att gå efter. Man diskuterar också hur det ska definieras.

Elin: Har ni funderat på att omprioritera de som lider av ett bmi över 30 så att de hamnar i fas tre för vaccination? Såg att en forskargrupp lyfte detta i ett debattinlägg i går.

Signar: Hej Elin. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Socialstyrelsens rekommendationer.

Sara: Hur bevisar jag att jag tillhör en riskgrupp (bmi över 40) när det är dags för vaccin?

Signar: Hej Sara, vi hoppas att vi kan hantera detta med förtroende för dig och för regionens vaccinatörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!