Mörkertalet är alldeles för stort, anser Hjärtlungfonden som nu arbetar för en ändring.
– Det är väldigt onödigt att så många människor dör i hjärtstopp varje år, säger Anna Fredholm, marknadschef på Hjärtlungfonden och projektledare för Hjärtsäkra Sverige.
Hon tycker det är bra att så många företag och föreningar tagit beslutet att köpa in en hjärtstartare, men hon understryker samtidigt att det inte är tillräckligt.
– Vi vet att det har köpts in många hjärtstartare genom åren som sedan aldrig har registrerats. I stället har den hamnat i ett hörn som ingen har riktig koll på. Nu vet man varken var den finns eller om den fungerar. Batteriet kanske är slut.
Därför har Hjärtlungfonden dragit igång projektet Hjärtsäker zon, en standard som ska garantera att exempelvis en arbetsplats är hjärtsäker.
– Den sätter in hjärtstartaren i ett sammanhang säger Anna Fredholm.
Det är särskilt viktigt i utbyggnaden av projektet SMS-livräddare. Där ska personer utbildade i hjärtlungräddning larmas ut vid ett hjärtstopp och samtidigt få information om var den närmaste hjärtstartaren finns.
– SMS-livräddare har verkligen ökat överlevnaden i hjärtstopp. Nu hoppas vi att landsting, regioner och larmcentraler kan prata ihop sig så att det sprids över landet.
Helst vill Anna Fredholm se att det blir lag på att arbetsplatser har hjärtstartare och att personal är utbildad i hjärtlungräddning.
– Det vore inte konstigare än att det ska finnas brandsläckare och göras brandövningar, säger hon.