Många sjuksköterskor i länet har haft covid-19

Tolv procent av sjukhusens personal i länet har utvecklat antikroppar mot covid-19. Sjukhusledningen räknar med ytterligare ström av coronapatienter. "Vi räknar med fortsatt inflöde till nästa sommar" säger Bo Tideholm.

Sjukhusledningen  i Sörmland räknar med fortsatt tillströmning av covid-19-patienter till nästa sommar.

Sjukhusledningen i Sörmland räknar med fortsatt tillströmning av covid-19-patienter till nästa sommar.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2020-06-29 11:50

Han är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör och följer utvecklingen av covid-19-patienter i Region Sörmland och hur den påverkar sjukhusen.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har i Sörmland ökat de senaste veckorna, vilket främst beror på utökad provtagning. 

Att toppen av fall i länet kan vara nådd vågar inte Bo Tideholm spekulera i. 

– Vi tar höjd för fortsatt inflöde av covid-19-patienter i höst och vår, säger han.

Trots att ett vaccin kan finnas till årsskiftet tror inte Bo Tideholm att det kommer påverka hela bilden. 

– Vi vet att vaccin inte har ett hundraprocentigt skydd och dessutom finns en vaccinrädsla, vilket innebär att långtifrån alla kommer att ta vaccin, säger han och fortsätter:

– Vi räknar med ett fortsatt inflöde av covid-patienter till nästa sommar.

Minst 236 personer har i Sörmland dött i covid-19. Det plus antalet intensivvårdade fall gör Sörmland till en av landets hårdast drabbad regioner, sett per 100 000 invånare.

Och sjukvården har satts på stora prov, men samtidigt har delar av sjukvården fått mindre att göra. Akutmottagningarna vid länets tre sjukhus noterade tidigt en kraftigt minskad patienttillströmning. Även besök till barnakuterna blev färre.

– Akutmottagningarna blev mer som vi tycker att akutmottagningarna ska vara, för personer med akuta besvär. Men nu har vi märkt att antalet besök börjar öka igen, säger Bo Tideholm.

Han ser också att patienter som dragit sig för att besöka sjukhusen över tid nu kan ha större besvär och därmed mer komplicerad sjukbild. Akuta operationer och canceroperationer har kunnat genomföras, däremot har andra operationer fått strykas.

Bo Tideholm passar också på att hylla personalen för sin lojalitet, där många tvingats byta ordinarie arbetsuppgifter för att täcka upp för coronapandemin.

Men det finns också personal som mått dåligt över arbetsbelastningen och arbetsuppgifter man inte är van vid. 

Tolv procent av medarbetarna har haft covid-19. Något fler i Eskilstuna och Katrineholm, något färre i Nyköping. En bild som överensstämmer med hur smittan ser ut i samhället. 

Bo Tideholm säger att det "förefaller som om personalen inte smittats på arbetsplatsen utan i samhället", vilket innebär att skyddsutrustningen fungerat tillfredsställande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!