– Vi ser en trend att jobba mer med lagstiftning och förbud internationellt och i Sverige. Resultatet visar på att det finns en acceptans för det, säger Johan Bogren, chef för klimatstyrmedelsenheten på Naturvårdsverket.
En majoritet – 85 procent – tycker det är viktigt att Sverige sätter in åtgärder för att bromsa klimatförändringar, enligt rapporten "Allmänheten om klimatet 2021" från Naturvårdsverket. Samtidigt anses andra samhällsutmaningar som brister i vård och omsorg, brottslighet och arbetslöshet viktigare än klimatfrågan.
Svenskarna är generellt positivt inställda till att företag arbetar med att begränsa klimatförändringarna. Häften anser att företagens kostnader för att orsaka klimatpåverkande utsläpp bör öka, vilket är en ökning sedan 2018.
En övervägande majoritet av svenskarna beskriver sig själva som klimatmedvetna och en fjärdedel uppger att de aldrig får dåligt samvete till följd av sin klimatpåverkan. Det är en ökning med sex procentenheter sen förra mätningen.
Nära fyra av tio svarar att det skulle påverka livskvaliteten till det bättre om Sverige ställde om till ett helt klimatanpassat samhälle. 18 procent svarar att det skulle leda till en försämring. En tredjedel anser att livskvaliteten skulle vara oförändrad.
– Det är positivt att se att en majoritet tänker sig att ett klimatanpassat samhälle kommer att höja livskvaliteten eller att den är lika som idag, säger Johan Bogren.