Det gör ont i bröstkorgen när hon hostar. Det är oklart om det beror på trycket mot revbenen när sambon Fredrik Lord räddade livet på henne eller om det beror på lunginflammationen efter att hon legat i respirator. Hon är dock vid gott mod, trots det som har hänt.
Det var söndagförmiddag och Marie Pedersen gjorde sig redo för en joggingtur. Sambon Fredrik och yngsta dottern planerade ett besök i pulkabacken men än så länge satt han i mjukisbyxor och drack kaffe.
Marie hann dock bara springa 400 meter innan hon ringde sin sambo och sa att hon inte mådde bra och att han var tvungen att komma och möta henne. Marie minns inget av det samtalet. Men hennes sambo gör det.
– Jag vet ju att hon kan få hjärtklappning, så jag tänkte ju att det handlade om det, säger han.
Han visste ungefär var hon brukade springa, men blev osäker när han kom till gång- och cykelbanan bakom vattentornet. När Marie inte svarade i telefonen gick han in på appen "hitta min Iphone" och såg att hon befann sig 200 meter längre bort. Han hittade henne liggande på marken och ringde 112.
– Jag försökte att känna om hon andades, men det var svårt att se.
Eftersom inte bröstkorgen rörde sig blev han uppmanad av operatören på SOS alarm att genast påbörja hjärtkompressioner. Även om det var ett par år sedan som han gick HLR-utbildningen på jobbet så satt kunskapen där den skulle. Ett äldre par frågade om han behövde hjälp och han bad dem att vinka in ambulansen.
När ambulansen kom plockade de fram defibrillatorn. Sedan tog de med sig Marie till sjukhus. Fredrik skyndade hem och hämtade dottern för att också åka till Kullbergska.
På sjukhuset fick han veta att de fått igång hjärtat och att Marie andades. Men för att kroppen skulle få vila lades hon i respirator och fördes till intensiven på Mälarsjukhuset.
– När jag kom hem på kvällen kom tankarna. Då var det svårt att sova, säger Fredrik.
Marie minns inget från tiden i Eskilstuna.
– Jag minns inte ens att jag ringde till Fredrik.
Marie Pedersens hjärta slår extraslag, som i sig är ofarliga men jobbiga, därför äter hon medicin. För tre veckor sedan bytte hon medicin.
– Det är naturligtvis inte säkert att det var därför, men enligt sällsynta biverkningarna kan den orsaka hjärtstopp, säger Marie.
Sedan några dagar tillbaka vårdas hon på Kullbergska, i väntan på att få en inbyggd hjärtstartare inopererad.
Från sjuksängen har hon startat en insamling till en hjärtstartare i kvarteret där hon bor.
– Jag tänkte på det redan ett par veckor innan det här hände. Jag fick upp en annons på jobbet och sa till min kollega att "det här var ju en smart grej". Men jag tänkte att vi har ju så nära till sjukhus. Men det är ju ingen garanti för att ambulansen kan komma.
– Så när jag låg här och inte hade så mycket att göra startade jag en insamling.
Tanken är att hjärtstartaren ska sitta på garaget hemma hos Marie och Fredrik och att boende i området ska kunna hämta den vid behov.
På flera Facebooksidor uppmanar hon boende runt vattentornet att hänga på insamlingen eller att starta en egen i de egna kvarteren. Många har reagerat positivt på initiativet.
– En hjärtstartare kostar 31 000 kronor. Delar man det på 310 personer så blir det hundra kronor var. Om man tittar på en karta över var det finns hjärtstartare i stan så är det jätteglest. Det finns inga i villakvarteren, bara i centrum.