Den tredje vanligaste orsaken till att tjejer och unga kvinnor tar kontakt med jouren är för att de utsätts för våld. Under 2020 ökade telefonsamtalen, mejlen och chattsamtalen med 127 procent.
– Jag tror att det handlar om flera orsaker som sammanstrålar. Dels så tror jag att man pratar mer om våld överlag, men jag tror också att pandemin spelar roll. Vi ser att unga tjejer mår sämre och att de har blivit mer isolerade under pandemin.
Från att drygt 300 tjejer tog kontakt med jouren 2019 mer än dubblades siffran till 650 kontakter under 2020. Tjejjouren Mira tillhör Unizon som är ett riksförbund som riktar sig till över 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer i landet. Sedan 2017 har förbundet sett en ökning med 50 procent.
– De samlar statistik och har sett markant ökade kontakter hos många jourer. Det visar att det är väldigt viktigt att vi finns och syns och att fler får veta att man kan kontakta oss.
Den senaste tidens uppmärksamhet i media och till viss del inom politiken är en steg i rätt riktning, menar Agnes Henriksson.
– Det är bra att man tar upp det här från politiskt håll och att vi kan ha krissamtal och lyfta de här frågorna.
Vad mer krävs från samhällets sida?
– Det är uppenbart att det börjar med killars våld mot tjejer. Vi vill att man resurssätter stödet till unga tjejer och jobbar med förrebyggande arbete på samma sätt bland tjejer och killar som man gör med mäns våld mot kvinnor. Ser man till siffror så är ålder en av de bakgrundsfaktorer som har störst relevans och unga är väldigt utsatta.
En del i satsningen skulle tjejjouren också vilja se i att ta situationerna på allvar – tidigt.
– Den yngre gruppen av tjejer glöms bort eller så bagatelliseras deras upplevelser av våld genom att säga att han egentligen bara är kär eller tycker om dig. Man romantiserar svartsjuka och kontroll.
Just bland unga tjejer har man också sett en stor ökning av sexuellt våld på internet.
– Det är den typ av våld som vi har sett har ökat. Det kan till exempel handla om att man får nakenbilder eller filmer spridda på sig själv utan samtycke. Eller att man får bilder eller porr skickat till sig som man inte vill ha, eller att man blir kontaktad i sexuella syften.
Andra typer av våld som är tydligt förekommande bland unga tjejer är psykiskt våld, där mycket av kontrollen sker på internet där man genom olika appar och rätt lösenord kan följa varje steg en person tar.
– Då handlar det om mycket kontroll, hot och manipulation.
Tjejjouren riktar sig till tjejer i åldrarna 12-21, och det är inte ovanligt att tjejer som är 13-14 år gamla hör av sig. Tillsammans jobbar 25 volontärer i Oxelösund och Nyköping, och Agnes Henriksson är ensam anställd.
– Vi har finansiering, med ett eller två år i taget. Vi behöver en mer hållbar, långsiktig finansiering där vi kan anställa fler och möta det ökade behov som vi ser.
En del i arbetet skulle vara att jobba förebyggande med ungdomar genom till exempel föreläsningar, workshops och starta upp ungdomsgrupper.
– Vi måste ta våld i lägre åldrar på lika stort allvar som i vuxnas relationer och vi måste jobba på alla plan med samma resurser, säger Agnes Henriksson, verksamhetsansvarig på tjejjouren Mira i Oxelösund och Nyköping.